top of page
Horní-Branná.png

Horní Branná (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°37 N 15°34 O
GPS parking : 2954
Website locatie : 
Horní Branná

weerbericht.png
pdf.png

Horní Branná is een gemeente in de regio Liberec, en maakt deel uit van het district Semily. De gemeente telt ongeveer 1.850 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Harrachovská hrobka sv. Kříže

 

De bouw van het graf van St. Kruisen van de familie Harrach begon in 1840 en werd in 1870 in gebruik genomen. Het is een interessant en zeldzaam historisch gebouw op de weg van Jilemnice, tegenover het ziekenhuis. Het bestaat uit twee coaxiale regelmatige achthoekige prisma's van ongelijke hoogte.

 

In het ondergrondse deel van het graf bevindt zich een bakstenen gang - een crypte, waarin de overblijfselen van leden van de familie Harrachov zijn opgeslagen. De doodskisten van de eerder overledenen werden pas in 1875 hierheen overgebracht vanuit de tegenoverliggende kapel van St. Aloë. De binnenmuren van het graf zijn bekleed met zwarte marmeren platen. Daarop staan ​​de namen met de titels van de overledene. Tegenwoordig doet de tombe dienst als ceremoniële zaal.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Kasteel van Horní Branná

 

Het kasteel van Bran werd gesticht door Zdeněk van Valdštejn en na zijn dood werd de bouw voltooid door zijn weduwe Marie van Martinice, dit in het jaar 1582.

 

Het kasteel was voor die tijd uniek. Het had twee verdiepingen, de eerste uit steen en de bovenste van hout met galerijen en een torentje op de nok van het dak. Aan de buitenzijden van het stenen gedeelte van het hele kasteel waren verschillende inscripties, verzen, arabesken, figuren, sgraffito en verschillende ornamenten aangebracht. In het hoogste deel van de façade is een reeks artistiek uitgevoerde lunetten met scènes van het landelijke, ambachtelijke en landschappelijke leven nog steeds goed bewaard gebleven.

 

Volgens dokumenten had het kasteel zijn eigen kapel, 7 kamers, 7 oppervlakkige en 6 ondergrondse kelders. In de drie grote kamers op de tweede verdieping was vroeger een betegeld plafond. De drie grote kamers op de eerste verdieping behielden een prachtig gewelf en waren rijkelijk gemeubileerd.

Het nieuw gebouwde kasteel in zijn vorm werd beschouwd als het frontale product van de toenmalige architectuurkunst.

 

>>> Adres : Horní Branná 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page