top of page
Horní Cerekev.png

Horní Cerekev (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Pelhřimov
Coördinaten locatie : 49°19 N 15°20 O
GPS parking : Havlíčkova 1
Website locatie : 
Horní Cerekev

weerbericht.png
pdf.png

Horní Cerekev is een stad in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Pelhřimov en heeft ongeveer 1.200 inwoners.

 

Er zijn geen precieze historische gegevens bewaard gebleven op de datum van de oprichting van Horní Cerekev. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht door een zekere Líček en naar hem werd het Líčkovice genoemd. Later werd de nederzetting vernoemd naar de kerk, oorspronkelijk een houten kerk. De nederzetting werd in de 14e eeuw uitgebreid door Dobeš van Bechyně, de hoogste maarschalk van het koninkrijk Bohemen.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Horní Cerekev

 

Het kasteel, oorspronkelijk een fort, heeft veel eigenaren meegemaakt. Onder de familie Leskovci uit Leskovec in de tweede helft van de 16e eeuw werd het fort herbouwd in renaissancestijl. De familie Regal liet het fort in 1734 verbouwen tot een kasteel.

 

Het kasteel ligt aan de oever van de vijver. Het is een gebouw met 3 vleugels en 2 verdiepingen met arcades op de binnenplaats en glazen vloeren.

 

Er zijn waardevolle renaissanceschilderijen in het interieur van het kasteel (helaas in slechte staat vandaag). Het kasteel omvat ook een kantoorgebouw, het zogenaamde Bastion, van waaruit een gang leidt naar het oratorium in de plaatselijke kerk.

 

Het hoofdingangsportaal is halfrond, met gaten en katrollen voor de ophaalbrug, die alleen voor voetgangers was. De tweede brug, voorheen gebouwd over een gracht aan de westkant, nu afgebroken, werd ook gebruikt voor rijtuigen. Het jaartal 1734 is gegraveerd op het blok in de hoek van de oostelijke gevel, toen de reconstructie van het kasteel in zijn huidige vorm werd voltooid.

 

>>> Adres : Havlíčkova 1 <<<

 

Kostel Zvěstování Páně

 

Naar de oude houten kerk kreeg het dorp Horní Cerekev zijn naam. Later werd dit gebouw met twee torens herbouwd tot een stenen Kerk van de Aankondiging. Maar toen kwam er in 1821 een brand, die beide torens en de klokken verwoestte. Nadien werd er maar één gebouwd.

 

Het interieur van de kerk dateert grotendeels uit de 18e eeuw. De hoofdboog toont het avondmaal van de academische schilder Chili uit 1911. Onder de kerkvloer bevinden zich graven van prieters en burggraven. In de directe omgeving van de kerk staat een parochiegebouw.

 

>>> Adres : Havlíčkova <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page