top of page
Horní-Jiřetín.png

Horní Jiřetín (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Most
Coördinaten locatie : 50°35 N 13°33 O
GPS parking : Zámek Jezeří
Website locatie :
Horní Jiřetín

weerbericht.png
pdf.png

Horní Jiřetín is een klein stadje in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Most en telt ongeveer 2.000 inwoners.

 

Horní Jiřetín wordt eerst vermeld in het schrijven in 1263 in een document over het reguleren van lijfeigene taken. De eigenaar van het dorp was in die tijd Protiva, waarschijnlijk een lid van een belangrijke familie van heren uit Rýzmburk.

 

In 1409, toen het dorp Koldicová de eigenaar was, werd Jiřetín verdeeld in Horní en Dolní. Tijdens de 17e eeuw werd Horní Jiřetín getroffen door de Dertigjarige Oorlog, maar ook door de grote pestepidemie in 1680. Beide gebeurtenissen betekenden grote verliezen aan mensenlevens en eigendommen.

 

In het verleden leefden de inwoners van Jiřetín voornamelijk van de visserij in het Komořany-meer, ertswinning en verschillende vormen van landbouw, voornamelijk boomteelt.

 

Sinds het midden van de 19e eeuw wordt in Horní Jiřetín continu bruinkool gewonnen. In 1828 werd een katoenfabriek gebouwd in het Mariánské Údolí-gedeelte, dat nog steeds in bedrijf is (Triola).

Het stadje is vooral bekend door het in de nabijheid gelegen kasteel van Jezeří.

Bezienswaardigheden

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

De zeer waardevolle vroegbarokke kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria, werd gebouwd in opdracht van de Praagse aartsbisschop Jan Bedřich van Waldstein - Wartenberk in de jaren 1694 tot 1700 volgens de plannen van de belangrijke architect JB Mathey.

 

Jiřetín is een plaats van de oude Mariale bedevaartstraditie (sinds de middeleeuwen). De omvang en grootsheid van de plaatselijke bedevaartskerk komt overeen met deze betekenis. Het is een kerk met twee schepen gebouwd op het grondplan van een kruis met een smallere veelhoekige pastorie en een enorme prismatische toren in een drie-assige gevel. Het portaal van de hoofdingang is rijkelijk versierd met beelden van de Madonna en Putt.

 

Het schip en de pastorie zijn gewelfd met massieve tongewelven. Het interieur is voorzien van waardevolle originele apparatuur, veelal uit de eerste helft van de 18e eeuw. Interessant zijn de overblijfselen van twee heiligen in prachtige rococo-dozen (alles is een geschenk van paus Pius VI aan de Jiřetín-kerk).

 

Onderdeel van een rondleiding door de kerk is de klim naar de uitkijkterrassen bij de hoofdtoren (prachtig uitzicht over het hele Jiřetín en de omgeving).

 

>>> Adres : Hřbitovní <<<

Staatskasteel van Jezeří

 

Hoewel het landschap onder het Ertsgebergte radicale veranderingen onderging door de ontginning van bruinkool, waarbij Ervěnice, Nové Sedlo, Komořany, Třebušice, Dřínov, Albrechtice en Dolní Jiřetín verdwenen, is er nog steeds het genie van de oude bouwers, die misschien geen geschiktere plek voor het kasteel van Jezeří konden kiezen.

Het is echter niet alleen het belang van een eersteklas architecturale dominante die indruk maakt. Het kasteel van Jezeří speelde ook een dominante rol in de geschiedenis van deze regio.

 

Het huidige barokke gebouw overlapt het renaissancekasteel en het gotische kasteel. In de geschiedenis was het kasteel een oorspronkelijke Slavische nederzetting die het hele gebied omvatte.

 

Nog eerder werden deze plaatsen gekozen voor hun verblijf door de oude Kelten,  die hun oppidum en heiligdommen hadden op de helling van de uitlopers van het Ertsgebergte.

 

Tegenwoordig is het Jezeří-kasteel een monument van eerste categorie, uitzonderlijk niet alleen vanwege zijn buitengewone artistieke en architecturale waarde, maar ook door zijn prachtig aangelegde tuin.

 

>>> Adres : Jezeří 1 <<<

>>> Website : Kasteel Jezeří <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page