top of page
Horní Planá.PNG

Horní Planá (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Český Krumlov
Coördinaten locatie : 48°46 N 14°01 O
GPS parking : Jiráskova 42
Website locatie :
Horní Planá

weerbericht.png
pdf.png

De stad Horní Planá ligt op een licht hellende helling van de linkeroever van het Lipno-stuwmeer. De gemiddelde hoogte van Horní Planá ligt 776 meter boven zeeniveau. Ten noorden van Horní Planá stijgen Dobrovodský kopec en Křížový vrch. Vanaf de toppen van Houbový vrch ziet men het indrukwekkende panorama van het zuidelijke deel van het Boheemse Woud en de Lipno-dam. Met goed zicht ziet men ook de toppen van de Oostenrijkse Alpen.

Momenteel is Horní Planá een snelgroeiend toeristisch centrum. Het Lipno-reservoir en het nationale park Šumava bieden uitstekende omstandigheden voor watersport, wandelen en fietsen.

In de winter zullen aangelegde langlaufpistes en beschikbare skigebieden in Lipno of Hochficht in Oostenrijk nog meer veeleisende wintersporters tevreden stellen. Schaatsen op een bevroren dam is een prettige ervaring.

 

De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht in de eerste helft van de 14e eeuw door monniken uit het klooster Zlatá Koruna. In 1349 promoveerde Karel IV Horní Planá naar stad. Tijdens de Hussite-oorlogen werd het een onderdeel van Český Krumlov. De ontwikkeling van de stad werd in grote mate beïnvloed door de goede ligging aan het begin van de handelsroute van Bohemen naar Oostenrijk, later door de aanleg van het Schwarzenbergkanaal en de aanleg van de spoorlijn.

De naam van de stad werd voor het eerst genoemd in het charter van het Zlatá Koruna-klooster als "Plan", in het koninklijk handvest van 1349 als "Plana", in het oudste belastingregister van 1445 als "Plan oppidum", in 1493 als "Miestečko Plané" in tegenstelling tot Planá u Budějovic. In de belastingrol van 1653 werd de stad "Oberplan" genoemd. In verschillende documenten staat "Ober Plan", sinds 1918 in het Duitse "Oberplan" en Tsjechisch in Horní Plana.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Markéty

Het dominante kenmerk van de stad is de oorspronkelijk gotische kerk van St. Margarethe opgericht in 1374. De kerk werd later herbouwd in een pseudo-gotische stijl. Vroege reaissanceschilderijen van rond 1520 en het unieke orgel van het bedrijf Krnov uit Kross kan je er in terug vinden.

 

Interessant is de kerktoren, die in het verleden blijkbaar een defensief karakter had.

 

>>> Adres : Náměstí 2 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page