top of page
Horšovský-Týn.png

Horšovský Týn (***)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Domažlice
Coördinaten locatie : 49°32 N 12°56 O
GPS parking : nám. Republiky
Website locatie : 
Horšovský Týn

weerbericht.png
pdf.png

In het ondiepe dal van de rivier de Radbuza ligt het pittoreske stadje Horšovský Týn aan beide oevers.

De hoofdweg I / 26 loopt door de stad, en in de verte leidde het landpad van Praag naar Regensburg, waar in de 10e eeuw een handelsnederzetting stond, waarschijnlijk omgeven door een palissadenmuur en beschermd door een aarden wal.

 

Na de Dertigjarige Oorlog beleefde Horšovský Týn een geleidelijke ontwikkeling. Het was echter niet langer een puur Tsjechische stad, in de tweede helft van de 17e eeuw en vooral in de 18e eeuw was de Germanisering van Horšovský Týn voltooid.

 

De verbeterende economische situatie werd ook weerspiegeld in de toegenomen bouwactiviteit. De stad kreeg een barokke en rococo-uitstraling, die de historische kern tot op de dag van vandaag heeft behouden. Van 1849 tot 1960 (111 jaar) was Horšovský Týn een district.

 

Tot het begin van de 20e eeuw heerste er in de stad landbouw. In 1900 werd de spoorlijn Staňkov - Horšovský Týn - Poběžovice aangelegd. Een belangrijk jaar in de geschiedenis is het jaar 1945 voor Horšovský Týn. Op 5 mei 1945 om 19:38 uur werd Horšovský Týn door het Amerikaanse leger bevrijd.

 

Bezienswaardigheden

 

Staatskasteel

 

Eén van de bisschoppen van Praag bouwde een versterkte vroeggotische burcht van het type kasteel op een rotsachtig voorgebergte in een nabijgelegen handelsnederzetting genaamd Týn - later Horšovský.

Tegenwoordig is het duidelijk in het interieur, waarvan de vroegste gotische kapel het meest waardevol is. Na de Hussietenoorlogen ging het kasteel over van kerkelijke handen naar seculiere feodale heren. De Ronšperks, de heren van het nabijgelegen Poběžovice, kwamen hier als een van de eerste aristocratische families. Rond 1535 werd dit landgoed van hen gekocht door een belangrijke Tsjechische familie uit Lobkovicz.

 

Het kasteel Horšovský Týn is waardevol omdat het na de wederopbouw in de 16e eeuw niet later werd herbouwd, behalve kleine aanpassingen aan de achtertuin tijdens de laatste wederopbouw aan het einde van de 19e eeuw.

 

Het kasteelpark beslaat een oppervlakte van bijna 40 hectare en is vrij toegankelijk. Het overheersende kenmerk van het lagere deel van het park zijn twee vijvers, waaromheen voetpaden zijn aangelegd. Het bovenste deel wordt gedomineerd door drie gebouwen.

 

>>> Adres : nám. Republiky <<<
>>> Website :
kasteel Horšovský Týn <<<

 

Kostel sv. Petra a Pavla

 

De stadskerk van St. Peter en Paul op het Plein van de Republiek werd waarschijnlijk bijna gelijktijdig gecreëerd met de bouw van het bisschoppelijk kasteel en de aanplant van de stad. Oorspronkelijk was het een vroeg-gotisch gebouw, maar het werd herbouwd in de laat-gotische stijl in de tweede helft van de 15e eeuw, toen de stad werd geregeerd door de Ronšperks.

 

De kerk behield haar laatgotische karakter, hoewel ze tweemaal werd getroffen door verwoestende branden. Tijdens de laatste reconstructie van 1991-1992 werd de spant gerepareerd, de dakbedekking vervangen en de gevel hersteld.

 

De toren van de kerk van St. Peter en Paul, op het plein in Horšovské Týn, is 38m hoog en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende regio na 98 treden te hebben beklommen.

 

Boven de kerker met een gotisch gewelf verbergt de toren vijf verdiepingen, bestaande uit een zelfdragende constructie gebouwd in 1876. De klokkentoren werd herbouwd in 1852. Sporen van oudere bezittingen en ommuurde raamopeningen zijn nog steeds merkbaar. De zevende verdieping bestaat uit een extra gebouwde barokke klokkentoren met twee klokken, de kleinere, geschonken door Norbert van Trauttmansdorff, dateert uit 1727.

 

Boven de klokkentoren sluit de toren de laatste gewijzigde verdieping, van waaruit het mogelijk is om de torengalerij binnen te gaan.

 

>>> Adres : nám. Republiky <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page