top of page
Hostinné.PNG

Hostinné (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°32 N 15°43 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Hostinné

weerbericht.png
pdf.png

Hostinné is één van de oudste steden, gelegen aan de voet van de hoogste Tsjechische bergen. De stad werd gesticht tijdens het bewind van koning Ottokar II. toen de bovenloop van de Elbe gekoloniseerd werd.

De indeling van de stad was een ovale stadsomheining met een vierkant centrum, waarop parallel van oost naar west op de hoeken de zijstraten uitkwamen. Deze methode van bouwen is typisch voor de regeringen van de Tsjechische heerser. 

 

De stad werd oorspronkelijk versterkt door een houten palissade en een stenen muur, later van het Silezische type met een gracht. De muur werd onderbroken door twee grote poorten en twee standaard portalen, die nog altijd in hun middeleeuwse vorm worden bewaard. 

 

De eerste schriftelijke vermelding van Hostinné dateert uit de periode rond 1270. Tijdens de Hussietenoorlogen was de stad in het bezit van de familie Lichtenburg, die aan de zijde stond van keizer Sigismund. De Hussietenleider Jan Zizka van Trocnov kon op Vette Zondag in 1424 de belegerde stad veroveren. De stad werd echter na vele aanvallen opnieuw heroverd.

Op heden zijn de stad en haar omgeving speciaal bekend om de papierindustrie, het textiel en de houtbewerking. 

Bezienswaardigheden

Kerk van de Heilige Drie-eenheid

 

Het meest waardevolle monument is de kerk van de Heilige Drie-eenheid met een 53 m hoge toren. Ze werd opgericht in vroeg gotische stijl rond 1270. In 1539, na een brand, werd ze herbouwd in de gotische stijl. Verdere veranderingen vonden plaats in 1552, toen het koor, de sacristie en de toren werden gerestaureerd. In 1572 tenslotte werd het schip gerestaureerd. 

>>> Adres : Horní brána 3 <<<

Stadscentrum

Het centrum van de stad bestaat uit een plein, omringd door herenhuizen met arcades uit de 16e-18e eeuw. Aan de westelijke kant is er een gebouw uit de Renaissance. Het was oorspronkelijk een laatgotisch gebouw uit 1525, herbouwd in renaissancestijl in 1591. De bovenste verdieping van de toren wordt gekenmerkt door zijn barokke stijl. 

 

In 1779 werd de toren uitgebreid met een uurwerk en de voorzijde van de toren werd later versierd met het wapen van de stad. In de hoeken van de toren zijn twee grote figuren in Romeinse wapenrusting.

 

In het midden van het plein staat de barokke Marian kolom, die in 1678 opgericht werd door Sibylla Lamboyová van Bemelbergu om de stad te beschermen tegen de pest. De kolom is op de vloer versierd met zes standbeelden van heiligen en vergulde tekens van de Lamboyů familie.

>>> Adres : n​áměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page