top of page
Hostivice.png

Hostivice (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-západ
Coördinaten locatie : 50°05 N 14°15 O
GPS parking : Husovo náměstí
Website locatie :
Hostivice

weerbericht.png
pdf.png

Hostivice is een stad in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Praha-západ. De stad telt ongeveer 6.000 inwoners en is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Praagse luchthaven.

 

Het grondgebied van Hostivice wordt al sinds de prehistorie bewoond. Vanaf de late steentijd (neolithicum) komen de woonhuizen van culturen met lineair keramiek en puntig keramiek. Een belangrijke vondst is de vestiging van de trechtervormige bekercultuur uit de late steentijd. Vanaf de bronstijd werden in Palouky een begraafplaats van de Unetische cultuur en een uitgebreide nederzetting van de Knovíz-cultuur ontdekt.

 

Bezienswaardigheden

 

Hostivický kasteel

 

Het Hostivice-kasteel werd gebouwd door gravin Johan Eusebia Barbora Caretto-Millesimová in de jaren 1689-1697 als een vroegbarok gebouw van één verdieping. Anna Marie František van de groothertogin van Toscane herbouwde het kasteel in zijn huidige vorm als een gebouw met twee verdiepingen met een centrale hal die van de eerste verdieping naar de dakuitbreiding van het kasteel liep in de jaren 1732-1734. De asymmetrisch geplaatste kapel werd voltooid door de kleinzoon van Anna Marie, de hertog van Beieren Klement František. Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw nam de belangstelling voor het kasteel af en werd het geleidelijk omgevormd tot huisvesting voor werknemers van het keizerlijke landgoed. Tijdens het beheer van de staatsboerderij en vooral van de collectieve boerderij Hostivice verslechterde de situatie zo erg dat de sloop werd overwogen. Het werd gered door een veeleisende wederopbouw in de jaren 1977-1983. Momenteel doet het kasteel dienst als zetel van het stadhuis. Op de begane grond van de voormalige kapel worden exposities gehouden en de centrale hal wordt gebruikt voor klassieke muziekconcerten.

 

>>> Adres : Husovo náměstí <<<

 

Kerk van St. Jakuba

De kerk van St. Jakuba is het oudste bewaard gebleven gebouw in Hostivice. Ze bestond al in 1277, toen ze werd vermeld in de oudste schriftelijke vermelding van Hostivice. Aan de zuidkant van het schip is zelfs het romaanse blokmetselwerk bewaard gebleven.

 

Het huidige uiterlijk van de kerk is het resultaat van vele verbouwingen door de eeuwen heen. De kerk werd het meest beschadigd tijdens de Dertigjarige Oorlog, toen alleen de muren bewaard bleven.

 

In de ommuring van de kerktuin, een oude begraafplaats, zijn twee zwaar beschadigde grafstenen bewaard gebleven, waarschijnlijk uit de 16e-17e eeuw. Er is ook een barok standbeeld van Sint-Jan van Nepomuk, dat hier in de jaren 1920 werd verplaatst vanaf het Hus-plein. Voor de ingang van de kerk staan ​​barokke beelden van St. John van Nepomuk en St. Franciscus van Assissi. Het kruis dat deze beelden aanvult, werd in 2007 door vandalen verwoest.

 

>>> Adres : Husovo náměstí <<<

 

Hostivická parochie

 

De pastorie is er al sinds het begin van het dorp in Hostivice. Ze werd echter vernietigd tijdens de Dertigjarige Oorlog. De nieuwe, huidige pastorie werd in de jaren 1734-1737 gebouwd door Anna Marie František van de Groothertogin van Toscane. Haar wapen van de Saksisch-Lauenburgse Zweden bevindt zich in de voorgevel.

 

Boven de toegangspoort is het jaartal 1790 bewaard gebleven, ondanks de gedeeltelijke interne verbouwing in de eerste jaren van de 19e eeuw, heeft de pastorie haar barokke lay-out behouden.

 

>>> Adres : Husovo náměstí <<<

 

Marian Column

 

Precies in het midden van de as tussen het Hostivice-kasteel en de pastorie staat een 9 meter hoge Mariakolom. Oude beschadigingen aan de beelden en ontbrekende attributen maakten het onzeker welke heiligen de beelden vertegenwoordigden. Hoogstwaarschijnlijk is het St. Lawrence, St. Catherine, St. Vitus en St. Florian.

 

>>> Adres : Husovo náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page