top of page

Hrabůvka (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Přerov
Coördinaten locatie : 49°35 N 17°41 O
GPS parking : Kunzov
Website locatie : 
Hrabůvka

Hrabůvka.png
weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Hrabůvka ligt op een hoogte van 305 tot 345 m boven zeeniveau onder de heuvel Hůrka (443 m boven zeeniveau) in de pittoreske grens tussen twee geomorfologische eenheden. Het noordelijke deel behorend tot de Nízký Jeseník, het zuidelijke deel behorende tot de Moravische poort.

Het dorp behoort tot het stroomgebied van de Bečva, dat wordt afgevoerd door de Uhřínovský-beek, die door het hele dorp stroomt en uitmondt in de Bečva-rivier in Drahotušy, en gedeeltelijk door de Radíkovský-beek die uitmondt in de Uhřínovský-beek bij een picknickplaats in het recreatiegebied genaamd Kunzov.

Hrabůvka telt ongeveer 350 inwoners.

 

De oudste schriftelijke vermelding van de nederzetting stamt uit 1371, toen het "William Habruowkam" werd genoemd.

 

De plaatsen van de oorspronkelijke nederzetting buiten de huidige ontwikkeling, in de bossen boven het dorp, dragen nog steeds zichtbare sporen van menselijke activiteit.

Bezienswaardigheden

 

Hrad Kunzov Hrabůvka

 

Hrad Kunzov is een uniek, interessant, sprookjesachtig, bizar gebouw. Met al deze uitdrukkingen zou het mogelijk zijn om het object van een zomerresidentie te karakteriseren, dat aan het begin van de 20e eeuw voor hemzelf en zijn gezin werd gebouwd door de grote zakenman Antonín Kunz. Het gebouw, dat uit het oog van sprookjesachtige kastelen lijkt te zijn gevallen, ligt ongeveer halverwege de weg van Hrabůvka naar Radíkov.

 

Het neogotische kasteel heeft de vorm van een zeshoekig gebied, omgeven door een hoge stenen muur en toren, ronde frankeertorens of tenminste een erker in elk van de hoeken. De muur van het kasteel is op veel plaatsen doorbroken door ramen met gotische bogen. Het zuidoostelijke ingangsgedeelte wordt gedomineerd door een monumentale toegangspoort met een gotische boog, aan de zijkanten aangevuld met een paar stenen leeuwen die de wapenschilden van Moravië en Silezië vasthouden.

 

Bovenaan het poortportaal bevindt zich een gestileerd (vallend) traliewerk. Aan de linkerkant van de poort bevindt zich een poort met voetgangersingang, waarboven een stenen uil in een ovaal gat is geplaatst. Aan de linkerkant van de poort, in de hoek van het uitstekende torentje, staat een standbeeld van een middeleeuwse ridder in harnas op een uitstekend voetstuk.

 

Langs de zuidgevel grenst het woonhoofdgebouw met een fraaie gietijzeren leuning, de trap naar de galerij en de galerij zelf aan de binnenmuur. De zuidwestelijke hoek wordt gedomineerd door een slanke cilindrische frankeertoren. In de noordwestelijke hoek staat een rechthoekige toren. De oostelijke hoek wordt gedomineerd door een uitstekende erker met gotische schietgaten.

 

>>> Adres : Radíkov Kunzov <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page