top of page
Hradec Králové.png

Hradec Králové (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Hradec Králové
Coördinaten locatie : 50°12 N 15°49 O
GPS parking : Velké náměstí
Website locatie :
Hradec Králové

weerbericht.png
pdf.png

Hradec Králové is de hoofdstad van de Tsjechische regio Hradec Králové en tevens van de streek Oost-Bohemen. De stad, met zo'n 90.000 inwoners, is een van de oudste steden van de streek, maar heeft ook een belangrijke rol voor de moderne cultuur.

 

De stad Hradec Králové, een natuurlijke regionale metropool, ligt slechts honderd kilometer ten oosten van Praag. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Elbe en Orlice. De rijke geschiedenis van de stad gaat terug naar 1073 toen het kasteel van Hradec gebouwd werd. Rond 1225 werd de stad van Hradec voor het eerst genoemd in een schriftelijke akte.

 

In de middeleeuwen was Hradec Králové de bruidsschatstad van de Boheemse koninginnen, vooral Eliška Rejčka en Eliška Pomořanská. Sinds de 14e eeuw is de stad met een compact historisch centrum uit de Renaissance een natuurlijk, militair en politiek invloedrijk centrum van de regio geworden met een hoog opleidingsniveau en cultuur.

 

De stad onder de Witte Toren, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Oost-Boheemse metropool, heeft andere gotische, renaissancistische en barokke gebouwen. Tevens is er moderne Tsjechische architectuur in de geest van Art Nouveau en functionalisme. Hradec Králové werd dan ook "Salon van de Republiek" genoemd.

 

Bezienswaardigheden

Maria Kolom

In het midden van het Grote Plein staat zijn dominante kenmerk - een 19 meter hoge barokke Maria-zuil, gebouwd ter nagedachtenis aan het redden van de stad van de pestepidemie in 1716.

De Maria-zuil is gemaakt van medium en lichtgrijze zandsteen en bestaat uit een eigen kolom, die zich op een tweedelig prismatisch voetstuk bevindt. Rond de pilaar is een balustrade op een stenen parterre die boven het omliggende terrein uitsteekt door stenen trappen te nivelleren.

Al deze onderdelen worden aangevuld met sculpturale decoratie. Bovenaan de Corinthe-kolom staat een standbeeld van de Maagd Maria. Er zijn sculpturen van de heilige Anna, Joachim, Charles Borromeo en Johannes van Nepomuk.

De balustrade bestaat uit een geprofileerde basis in grondcurven, prismatische kegels en leuningen.

 

>>> Adres : Velké náměstí <<<

 

Witte toren

 

De Renaissance klokkentoren (Kampanila) werd gebouwd tussen 1574-1589 tijdens het bewind van keizer Maximiliaan II. Hij diende ook als bewaker en vuurtoren voor de stad. De oorspronkelijke naam was Nieuwe toren, alleen in latere jaren kreeg hij de naam Witte toren, en dit door de witte steen, die werd gebroken voor de bouw in de buurt van het dorp Boháňka - Skála.

Tussen 1989 en 1993 werd de toren vernieuwd.

 

>>> Adres : Velké náměstí <<<

 

Kostel Mikuláše

 

De vakwerkkerk, gewijd aan St. Michael de Aartsengel, werd gesticht in 1605 in het oostelijke Slowaakse dorp Habura in de buurt van Medzilaborce. In 1740 werd ze verkocht en verplaatst naar het nabijgelegen dorp Malá Polana, waar ze in 1759 werd ingewijd aan St. Nicolaas.

De kerk behoorde tot de Grieks-katholieke kerk en diende zijn doel tot 1915, toen ze tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar werd beschadigd. Ze werd pas gerepareerd na de oprichting van Tsjechoslowakije, maar sinds het einde van de jaren 1920 wordt ze niet meer gebruikt. In 1934 was de staat van de kerk erg slecht en dreigde te verdwijnen. Het gebouw werd daarom te koop aangeboden in Hradec Králové. Op voorstel van de burgemeester van de stad Josef Pilnáček keurde de Hradec Králové-vergadering de aankoop van de kerk voor twaalfduizend Tsjechische kronen goed.

 

>>> Adres : Jiráskovy sady <<<

 

Hydro-electrisch station op de Elbe

Niet alleen technisch, maar ook artistiek interessant, is het Art Nouveau-gebouw - de waterkrachtcentrale - aan de rivier de Elbe uit 1909. Ze heeft een turbinestation voor waterkrachtcentrale, een nieuwe brug en een stuw genaamd Hučák. Het is mogelijk om een ​​rondleiding te krijgen in dit nog steeds functionele unieke complex.

De brug bij de energiecentrale heeft 3 velden - twee op de overspanning van 18 m, waarin een gesegmenteerde stuw is gebouwd, en de derde op de overspanning van 15 m, waarop de vleugel van de energiecentrale met waterturbines is aangesloten. Op de brug bevinden zich pilaren kiosken met stuwbesturingsapparatuur en kolommen met openbare verlichting. De brug is 5 m breed en 57 m lang.

 

>>> Adres : Křižíkova 233 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page