top of page
Hradec_nad_Moravicí.png

Hradec nad Moravicí (***)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië
District (okres) : Opava
Coördinaten locatie : 49°52 N 17°52 O
GPS parking : Městečko 2
Website locatie :
Hradec nad Moravicí

weerbericht.png
pdf.png

Hradec nad Moravicí ligt in de vallei van de rivier Moravice op de kloof tussen het laagland van Opava en Nízký Jeseník. Het is gelegen op heuvelachtig terrein aan de voet van Nízký Jeseník, ongeveer 30 km ten westen van Ostrava en 8 km ten zuiden van Opava, op een hoogte van 264 m boven de zeespiegel.

 

Het natuurpark Moravice is een van de best bewaarde en meest waardevolle gebieden van de hele Opava-regio. Dankzij de gunstige ligging was het een van de oudste bewoonde plaatsen in Silezië.

 

De schilderachtige natuur maakt de stad op elk moment van het jaar aantrekkelijk. Robuust terrein, diepe bossen, prachtige valleien, dicht netwerk van gemarkeerde wandel- en fietspaden bieden handige omstandigheden om te wandelen, fietsen, vissen.

 

De stad bestaat uit acht stadsdelen: Hradec nad Moravici, Benkovice, Bohučovice, Domoradovice, Filipovice, Jakubčovice, Kajlovec en Žimrovice. Er zijn in totaal ongeveer 5.500 inwoners op een oppervlakte van 44 km².

 

Bezienswaardigheden

 

De meest aantrekkelijke plaats van de stad is het kasteel, het voormalige prinselijke kasteel Přemyslid. De dynastie van Lichnov heeft er het beste uit haar geschiedenis achter gelaten.

 

Hradec is echter niet alleen een kasteel. Bezienswaardig is de kerk van Petrus en Paulus uit de 16e eeuw, een unieke reeks overblijfselen van aardevestingwerken, de zogenaamde "kansen" van de Silezische oorlogen, die de naam en de nieuwste toeristische attracties van de stad gaven, een uitkijktoren die een mooi  uitzicht geeft op de Opava, Jeseníky en Beskydy.

 

Kasteel van Hradec nad Moravicí

 

Het complex, dat sinds 2002 een nationaal cultureel monument is, bestaat uit een classicistische residentie - het zogenaamde witte kasteel, een neogotisch gebouw - het zogenaamde rode kasteel (tegenwoordig een restaurant, hal en hotel) en 60 hectare natuurlandschapspark. 

 

Het huidige kasteel heeft rijke collecties. Rondleidingen leiden door luxueus ingerichte representatieve salons en kamers van comfortabele suites. Het bevat ook een bibliotheek met meer dan 15.000 volumes en een kasteelkapel. De galerij biedt edelstenen van de originele kasteelfotogalerij en er zijn ook afzonderlijke historische tentoonstellingen.

 

Het kasteel van Hradec nad Moravicí is het enige gebouw met bewaarde tribale meubels in het district Opava en de totale oppervlakte van 130 ha is ook het grootste kasteelcomplex in de regio Moravië-Silezië.

 

>>> Adres : Městečko 2 <<<

>>> Website : Kasteel Hradec <<<

 

Kerk van Petrus en Paulus

 

De kerk van Petrus en Paulus is de grootste toeristische attractie in Hradec. Ze is gelegen op de top van een heuvel in de buurt van de kasteelpoort. De kerk komt uit de 16e eeuw en werd gebouwd door de eigenaar van het Hradec-landhuis Kašpar Pruskovský.

 

Twee grafschriften zijn hieraan gewijd - aan de linkerkant van de voorkamer van de kerk en aan de buitenste noordkant van de kerk. De kerktoren bereikt een hoogte van 37 meter en bevat 3 klokken. De kerkklokken zijn de oudste in de regio Opava. De "Petr" bel weegt 952 kg, meet 84 cm en de bodembreedte is 107 cm. De bel "Pavel" weegt 560 kg, meet 72 cm en de bodembreedte is 92 cm.

 

Het eerste orgel werd in 1770 gemaakt en in gebruik genomen door de organist Schwarz uit Libavá, in 1846 speelde Ferenc Liszt ze bij de burgemeester van Prins Robert Lichnovský. Het huidige orgel dateert uit 1911 en is het werk van het gerenommeerde gezelschap Rieger en de zonen van Krnov.

 

>>> Adres : Městečko <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page