top of page
Hradek-nad-Nisou.png

Hradek nad Nisou (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Liberec
Coördinaten locatie : 50°51 N 14°51 O
GPS parking : Horní nám.
Website locatie : 
Hradek n Nisou

weerbericht.png
pdf.png

De stad Hrádek nad Nisou ligt op de grens van drie staten: op 2 km van de stad ligt de Tsjechisch-Duits-Poolse Trojmezí. Aan de noordelijke voet vindt men de Lausitz-bergen in het Zittau-bekken, ongeveer 20 km ten noordwesten van de regionale stad Liberec. De rivier Lužická Nisa stroomt door de stad.

 

In de 19e en 20e eeuw was de stad vooral een centrum van de textiel- en machine-industrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten honderden buitenlandse arbeiders in dwangarbeid in de wapenfabriek Spreewerk en andere bedrijven. Bruinkool wordt sinds de 19e eeuw in de stad gewonnen.

 

Pas in 1957 werd de Kristýna-oppervlaktemijn geopend, waarin bruinkool werd gewonnen tot 1972. Tegenwoordig wordt de mijn overstroomd en gebruikt voor recreatie.

 

In Hradek nad Nisou wonen ongeveer 7.500 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Bartholomeus

 

Het meest waardevolle monument in de stad is de katholieke kerk van St. Bartholomeus met rijke barokke decoratie. Het huidige uiterlijk dateert van 1764. In de jaren negentig werd de kerk grondig hersteld. De toren was uitgerust met een bel uit 1575, die oorspronkelijk werd opgehangen in de kerk van de Mariabezoeking in Horní Vítkov.

 

>>> Adres : Kostelní <<<

 

Chrám Pokoje

 

De vredestempel  is ontworpen door de belangrijke architect Johannes Vollmer. Na de verdrijving van de Duitsers van de Tsjechische grens werd de kerk door de staat overgenomen en toegewezen aan de Tsjechoslowaakse Hussite-kerk.

De originele klokken vielen in 1916 als slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog. Na het einde van de oorlog maakte Richard Herold in Chomutov in 1922 nieuwe klokken. Sinds 1989 wordt de tempel regelmatig gebruikt voor oecumenische doeleinden.

 

>>> Adres : Husova <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page