top of page
Nechanice.png

Hrádek u Nechanic (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Hradec Králové
Coördinaten locatie : 50°13 N 15°41 O
GPS parking : Husovo nám. - Lubno 66 (Zamek)
Website locatie :
Hrádek u Nechanic

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Hrádek u Nechanic ligt op 12 km van Hradec Kralove in de buurt van Nechanice. Hrádek was de zetel van de oude heersers die tot de beroemde familie Bořek behoorden.

 

Het dorp is erg oud, omdat de tempel al bestaat in de stichtingsboeken van Karlín, toegewezen als een onafhankelijke parochiekerk van de aartsdiaken in 1348 en 1417. De kerk is al in 1384 bekend als een houten kerk, die verwoest werd de Dertigjarige Oorlog. In 1692 bouwde men dan een bakstenen kerk.

 

De eerste vermelding van het dorp is in 1377 en de oorsprong van de naam komt van een kleine redoute, die de residentie was van de tak van de ridder. Het fort dateert uit de 8e of 9e eeuw, waarschijnlijk verdwenen in 1528.

 

Momenteel heeft de gemeente ongeveer 200 inwoners.

 

Hrádek u Nechanic is een van de weinige gemeenten die geen enkele pestkolom in het dorp hebben.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Hrádek u Nechanic

 

De eerste steen voor het gebouw werd gelegd op 13 juni 1841. Het kasteel is een van de belangrijkste romantische gebouwen in Tsjechië.

 

Naast het rijke interieurmeubilair gemaakt door lokale ambachtslieden, werd een aantal antieke voorwerpen uit heel Europa naar het kasteel gebracht. Het kasteel is omgeven door een Engels park van 18 hectare met een groot wildpark.

 

In 1945 werd het kasteel tot staatseigendom verklaard op basis van decreet nr. 12 van de president van de Republiek E. Beneš en sinds 1953 is het geopend voor het publiek.

 

Op het moment dat 160 jaar zijn verstreken sinds de eerste steen werd gelegd, kreeg het kasteel in 2001 opnieuw zijn oorspronkelijke kleur, "Harrachov rood".

 

>>> Adres : Lubno 66 <<<

>>> Website : Kasteel Hrádek <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page