top of page
Hranice_na_Moravě.png

Hranice na Moravě (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Přerov
Coördinaten locatie : 49°33 N 17°44 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Hranice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Hranice ligt in het oostelijke deel van de regio Olomouc in de Moravische poort, voornamelijk op de rechteroever van de rivier de Bečva, op een hoogte van ongeveer 260 m. De stad telt ongeveer 19.000 inwoners.

 

De strategische geografische locatie van Hranice in de Moravische poort heeft dit gebied sinds de prehistorie van tevoren bepaald en is een natuurlijk kruispunt geworden van paden en wegen die leiden van Pomoraví naar Noord- en Noordoost-Europa, naar de regio Opava en naar Pováží.

 

Sinds de jaren vijftig ontwikkelt de industrie zich in Hranice, met name engineering (Sigma) en constructie (cementfabriek, steenbakkerij) en daarmee samenhangende woningbouw in nieuwbouwwijken.

 

De snelweg die door de stad liep (jaren 80) veranderde de vorm van het noordelijke deel van de stad, net zoals de bouw van woonwijken die de stadsrand veranderden. De historische kern van de stad (behalve het voorplein aan de noordkant van het kasteel) is echter bewaard gebleven en sinds 1992 is het een monumentenzone.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Johannes de Doper

 

Het enorm barok-classicistisch gebouw van de kerk van de doop van St. Johannes de Doper domineert sinds het midden van de 18e eeuw het grensplein. De kerk is gebouwd door de toenmalige eigenaren van landgoed Dietrichstein, waarvan het embleem nog steeds de gevel van de kerk siert. De beslissing werd genomen nadat de kerk op het naburige plein (het huidige Školní náměstí) definitief het einde van haar slechte technische staat had bereikt.

 

De kerk is zowel architectonisch als met interieurdecoratie waardevol, voltooid in de tweede helft van de 18e eeuw.

De rechthoek in de vloer van het schip is de toegang tot de crypte van de kerk en herinnert aan een tijd waarin de traditie van de begrafenis van de overledene in de kerk stierf. Hier vond de eerste begrafenis plaats vóór de wijding van de kerk in 1763, de laatste in 1782. De crypte werd voor het laatst geopend in de jaren 1940.

 

De klokken, duidelijk de oudste voorwerpen die hier zijn gevonden, zijn ook uit de oude kerk gehaald. De twee belangrijkste klokken met een gewicht van 1,68 ton dateren uit 1499 en 1506. In de lantaarn van de grote toren hangt een zogenaamde doodsklok (jaar 1703) en in een kleine, zogenaamde heiligdomtoren staat een klok (jaar 1829).

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Kasteel

 

Het kasteel Hranický in zijn huidige vorm zet met succes de rijke geschiedenis voort, die begint in de 14e eeuw. Het viervleugelige gebouw met een renaissancistische binnenplaats met arcaden en een latere toren op het terrein biedt veel bewijs van de ontwikkeling die het heeft ondergaan - of het nu gaat om de stucversiering van de representatiekamers in de zuidelijke kasteelvleugel, of het portaal met het embleem van Francis Cardinal van Dietrichstein, of de classicistische majolica-kachel en het paar moderne marmeren schouwen.

 

In de jaren negentig werd het kasteel de zetel van het stadhuis, werd het volledig gerenoveerd en werd er gekozen voor een onconventionele oplossing voor zijn binnenplaats met bogen. Het werd van bovenaf afgesloten door een transparant dak en werd zo een solide onderdeel van het interieur. Het kasteel is daarmee het sociale centrum van de stad en de begane grond is vrij toegankelijk.

 

>>> Adres : Pernštejnské nám. 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page