top of page
Hronov.png

Hronov (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°29 N 16°11 O
GPS parking : nám. Čs. armády
Website locatie : 
Hronov

weerbericht.png
pdf.png

Hronov - een klein stadje in het noordoosten van Bohemen, ligt midden in een charmant landschap aan de rivier Metuji, vlakbij de grens met Polen, op een hoogte van 364 m boven de zeespiegel. Het wordt voor het eerst genoemd in de geschiedenis in 1359, maar het is ongeveer een eeuw ouder. De oorsprong is gerelateerd aan de kolonisatie-inspanningen van Hron van Náchod (1241-1285), die hier waarschijnlijk een waterfort heeft gesticht.

Hronov werd voor het eerst genoemd als stad in 1859.

 

De meeste inwoners van de stad en de omliggende dorpen leefden van de landbouw en een extra bron van inkomsten was het binnenlandse weven. Met de aanleg van de spoorlijn van Chocna naar Broumov (1875) vond in de Hronov-regio in de jaren tachtig een enorme ontwikkeling van de textielindustrie plaats, werden in de stad een katoenspinnerij en een aantal mechanische weverijen opgericht. Naast textiel ontwikkelt de technische productie zich in de stad. Het resultaat is een toename van de bevolking.

 

Hronov telt ongeveer 6.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Jirásek-theater

 

Het dominante kenmerk van het Hronov-plein is het Jirásek-theater. Sinds 1931 worden er elk jaar internationale shows van het amateurtheater Jirásek Hronova gehouden.

Het gebouw herbergt een reliëf gedenkplaat voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog door J. Horejc uit 1932, op de begane grond een buste van Alois Jirásek en Josef Čapek, uitgevoerd door F. Barták.

 

In de uitbreiding van het theater bevindt zich sinds 1999 een nieuwe polyvalente zaal. Op de tweede verdieping van het theatergebouw is het Jirásek Museum gericht op de geschiedenis en etnografie van de Hronov-regio en de persoon en het werk van Alois Jirásek.

 

>>> Adres : nám. Čs. Armády <<<

Maria Kolom

 

De Maria kolom in het midden van nám. Čs. Armády dateert van 1725. Op de centrale kolom staat een barok beeld van de Maagd Maria met een baby op de wereldbol.

 

>>> Adres : nám. Čs. Armády <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page