top of page
Hrubá Skála.png

Hrubá Skála (***)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°33 N 15°12 O
GPS parking : Věž rozhledna

Website locatie : Hrubá Skála

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Hrubá Skála bestaat uit acht nederzettingen, waarvan de meeste in het beschermde natuurgebied Boheems Paradijs vallen : Bohuslav, Borek, Doubravice, Hnanice, Hrubá Skála, Krčkovice, Rokytnice en Želejov.

 

Hrubá Skála ligt in het Boheems Paradijs, vlakbij Turnov. Het bevindt zich in de directe omgeving  van het kasteel Hrubá Skála, dat in de tweede helft van de 14e eeuw op een rotsachtig zandsteenmassief werd gebouwd. De rotsstad Hruboskalské is ook een heel bekende plaats.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van de heilige Jozef

 

Deze kerk bevindt zich bij de brug voor het kasteel Hrubá Skála. Ze werd gebouwd in een eenvoudige classicistische stijl in 1812 en heeft geen torens. De bouwer was de toenmalige eigenaar van het landgoed Hrubá Skála, graaf Josef Karel van Valdštejn (geboren in 1755, overleden in 1814). De stichter is als enige begraven in de crypte van de kerk in het uniform van de Oostenrijkse generaal-majoor.

 

De kerk is gedeeltelijk uitgehouwen in de rots (kerkkoor), die niet goed kan worden geïsoleerd en heeft bijna geen interieuruitrusting.

 

>>> Adres : Hrubá Skála 2 <<<

 

Kasteel van Hrubá Skála

 

De oorsprong van Hrubá Skála is nog steeds een geheim. Er wordt aangenomen dat het rond 1350 werd gesticht door Hynek van Wallenstein. Oorspronkelijk heette het kasteel alleen Skála. De Hussietenoorlogen hebben Hrubá Skála niet vernietigd en de eigenaren speelden een vrij belangrijke rol in Bohemen. Het feodale domein was toen een van de grootste in Centraal-Europa. Aan het einde van de 16e eeuw werd het rotskasteel herbouwd tot een renaissancekasteel.

 

Na een brand in 1710 werd het opnieuw opgebouwd in barokstijl. Het kasteel, dat sinds 1960 neogotisch is, deed dienst als recreatievoorziening. Het wordt nu geëxploiteerd als een hotel met accommodatie.

 

>>> Adres : Věž rozhledna <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page