top of page
Hulín.png

Hulín (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°19 N 17°28 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Hulín

weerbericht.png
pdf.png

Hulín is een stad in het district Kroměříž in de regio Zlín, 6 km ten noordoosten van Kroměříž en telt ongeveer 6.800 inwoners.

De eerste schriftelijke vermelding van het bestaan ​​van de stad Hulín stamt uit 1224, toen de wegen van de Tsjechische koning Přemysl Otakar I hierheen leidden, waarna de vorst het landgoed van zijn landeigenaar bezocht en daar blijkbaar enige tijd bleef.

 

De oorspronkelijke ontwikkeling van het dorp lag in een cirkel rond het plein en bestond voornamelijk uit houten agrarische gebouwen. In het midden van het plein stond een houten stadhuis. De Hulín-bevolking werd geplaagd door talloze branden en overstromingen. Woonhuizen zijn verschillende keren afgebrand.

 

De aanleg van de noordelijke spoorlijn van keizer Ferdinand in 1841 had een grote invloed op de ontwikkeling van de stad en sindsdien is Hulín een belangrijk transportknooppunt geweest. De aanleg van het zogenaamde Moravische kruispunt (kruisingen D1, D49, D55) onderstreept dit feit alleen maar.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Václava

 

Volgens de beschikbare archiefmaterialen kan de fundering van de Hulínkerk ongeveer tot het eerste kwart van de 13e eeuw teruggaan. Ze heeft een belangrijke plaats op het hoogste punt in het midden van een lang verlaten begraafplaats omringd door muren.

 

In de directe omgeving stond ongetwijfeld een houten fort. De kerk van St. Wenceslas is gebouwd op de oost-westas. Het is van oorsprong een Romaans gebouw met één schip met een apsis, een landtribune, het zogenaamde emporium achterin het schip, een plat houten plafond en een lage toren.

 

Het lot van dit zeldzame architectonische monument werd op 13 juli 1747 beïnvloed, door een brand waarvan de slachtoffers dakbedekking, spanten en een orgel waren. De reconstructie die daarop volgde, heeft de architectuur van dit gebouw drastisch beïnvloed. Destijds werd de romaanse apsis gesloopt, het schip verlengd en verbreed en het oorspronkelijke platte plafond vervangen door een gewelfd plafond. Alleen het westelijke deel van het schip, dat is opgetrokken uit gebeeldhouwde zandsteenblokken, is bewaard gebleven uit de romaanse periode.

 

Een raam met vier vleugels in de zuidmuur en een rond raam in het noorden, dat de oorspronkelijke trap verlicht, zijn ook bewaard gebleven. Deze trap verbond de landtribune met het schip.

 

>>> Adres : Tyršova 443 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page