top of page
Humpolec.png

Humpolec (*)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Pelhřimov
Coördinaten locatie : 49°33 N 15°21 O
GPS parking : Horní nám.
Website locatie :
Humpolec

weerbericht.png
pdf.png

Humpolec is een stad in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Pelhřimov en telt ongeveer 11.000 inwoners.

 

Humpolec werd opgericht als een bewakingsplaats in het midden van de grensbossen, waar een belangrijk pad leidde van Praag naar Moravië. Volgens de legende stond de semi-mythische Gumpold bij de geboorte van Humpolec, maar serieuze bronnen bevestigen dit vermoeden niet en vermelden niet de naam van de voorvader van de stad. De eerste schriftelijke vermelding van het dorp is uit 1178, toen koning Přemysl het aan Sobeslav II schonk.

 

In de 13e tot 15e eeuw werd zilverwinning in Humpolec meer en meer belangrijk.

 

De slogan "500 jaar kledij voor de wereld" is niet alleen een reclameslogan, maar een stukje geschiedenis en bekendheid van Humpolec. In de 19e eeuw had de stad al de productie van stoffen ontwikkeld, zodat er ongeveer 2.000 mensen werkten en de stad "Český Manchester" werd genoemd.

 

Het revolutionaire jaar 1848 werd ook goed ontvangen in Humpolec : een nationale garde werd opgericht.

 

In 1910 werd hier een districtskantoor gevestigd. Het bleef een districtsstad na de Tweede Wereldoorlog tot 1960, toen het een deel van het district Pelhřimov werd.

 

Bezienswaardigheden

Kostel sv. Mikuláše

De stad wordt gedomineerd door de kerk van St. Nicholas, gepositioneerd tussen de twee hoofpleinen van de stad. Dit gebouw met elementen van vroege barok en pseudo-gotische stijl dateert uit de 13e eeuw. Het is gebouwd in de vorm van een kruis met gelijkzijdige vijfhoek, langwerpige pastorie en vergezeld van twee vijfhoekige kapelruimten.

 

De huidige pseudo aanpassing is een honderd jaar oud. Als model voor het prachtige altaar diende het gotische altaar van Ústí nad Labem.

 

De eerste schriftelijke vermelding van de parochiekerk dateert uit 1233. Rond 1600 werd ze herbouwd met torens met een kleine spits. Tot die tijd was de kerk zonder toren.

 

In de jaren 1721-1722 ontwierp de beroemde architect Jan Blazej Santini, een barok-gothische reconstructie. Het grondplan werd gewijzigd om zijn huidige vorm te kunnen verwezenlijken … nieuwe sacristie in barokstructuur, gotische ramen, gewelven, nieuwe toren en gesloten dak. Het interieur van de tempel was volledig barok.

 

>>> Adres : Horní Náměstí <<<

Muzeum Dr. A. Hrdličky

Het museum Dr. Aleš Hrdlička draagt ​​de naam van een inwoner van Humpolec, Aleš Hrdlička. Het werd opgericht in 1895 met als doel het verzamelen van spirituele en materiële monumenten die het gebied van de Boheemse Horácko karakteriseren. De eerste etnografische tentoonstelling is gemaakt op basis van de verzamelde objecten. In 1961 vierde het museum de nationale viering van het 100-jarig jubileum van de geboorte van Dr. Aleš Hrdlička en opende een antropologische expositie. Het kleine etnografische museum werd bekend bij het algemene leken- en professionele publiek als een antropologisch museum.

 

In de afgelopen jaren heeft het museum veel belangrijke veranderingen ondergaan, die vooral door bezoekers zullen worden verwelkomd : de etnografische tentoonstelling werd volledig gereconstrueerd en verzameld in verschillende thematische eenheden (2002), een nieuwe Hrdlička en "Indiase" expositie (2007) werd gecreëerd en in 2009 werd de sprookjesachtige poppenexpositie geopend voor de jongste bezoekers van het museum.

 

Het museum creëerde ook een permanente tentoonstelling van mineralen uit het nabijgelegen en verre Humpolec. Deze tentoonstelling werd voor de derde keer uitgebreid dankzij nieuwe bevindingen van lokale mineralogisten.

 

Een ondergrondse tentoonstelling van helden, duivels en lucifers, genaamd “Peklo”, werd geopend in de ondergrondse hal van het Dolní Náměstí. Keramische beeldjes van joviale, vrolijke, boze en sluwe duivels werden gemaakt door leerlingen van de plaatselijke kunstacademie van Gustav Mahler.

Tussen 2017 en 2019 werden de antropologische en Hrdlička's exposities (studie en Indiaas dorp) gereconstrueerd. Eind mei 2019 waren ze tijdens de Museumnacht als geheel open voor het publiek.

 

>>> Adres : Horní Náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page