top of page
Ivančice.png

Ivančice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°06 N 16°23 O
GPS parking : Palackého nám.
Website locatie : 
Ivančice

weerbericht.png
pdf.png

Ivančice werd voor het eerst genoemd in 1221 en vanaf 1288 had het de status van een koninklijke stad. In de vijftiende eeuw kwam de stad in handen van de familie von Lipá en bleef ze in hun bezit tot de Slag om de Witte Berg.

 

In de 19e eeuw was Ivančice een van de eerste centra van de nationale heropleving in Moravië en de plaats van patriottische leraren en priesters. Na 1848 waren ze de zetel van het gerechtelijk district en het centrum van het economische leven van het hele gebied.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

Waarschijnlijk staat de huidige kerk op de plaats van haar houten voorganger. De toren van de kerk stond oorspronkelijk alleen en had een verdedigende functie.

 

Het is waarschijnlijker dat de oorspronkelijke kerk, gesticht in het begin van de staat Přemyslid, gewijd was aan St. Wenceslas. De pastoor Matouš wordt genoemd in 1221 en in 1239 wordt de pastoor Merkvart, "plebanus de Ywansic", genoemd. In die tijd had de stad haar eigen spirituele administratie en kerk.

 

In 1278 werd de stad geplunderd en vernietigd door het leger van Rudolf Habsburg. In de daaropvolgende decennia werd er een nieuwe stad gebouwd. Die werd naast de oude kerk gebouwd.

 

>>> Adres : Palackého nám. 188 <<<

 

Stadhuis - Heren van Lipá

 

Het was oorspronkelijk een herenhuis, waarvan de westelijke muren deel uitmaakten van de stadsmuren. Een deel van de kelders met een tongewelf, een portaal naar de kelder en twee kamers op de begane grond zijn bewaard gebleven uit het gotische gebouw. In 1607 werd het fort eigendom van de touwrijder Šimon Pírek, die het gotische fort herbouwde tot een stadspaleis.

 

Het huis wordt vaak het huis van de heren van Lipá genoemd, omdat het is versierd met wapenschilden van deze aristocratische familie. Na de familie Pírek was het huis eigendom van de Liechtensteins, die het later schonken aan de gouverneur van het landgoed Krumlov, Jiří Borský. Het huis werd meer dan drie eeuwen geleden eigendom van de stad.

 

Tot 1883 was er een kazerne en daarna een school. Tegenwoordig zijn de kantoren van het gemeentehuis in het gebouw gevestigd. De gerenoveerde binnenplaats wordt gebruikt voor culturele evenementen.

 

>>> Adres : Palackého nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page