top of page
Jílové.png

Jílové (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Děčín
Coördinaten locatie : 50°46 N 14°06 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Jílové

weerbericht.png
pdf.png

De stad Jílové ligt op de grens van de Děčín-hooglanden en het Boheemse centrale gebergte op een hoogte van 276 m boven de zeespiegel en omvat verschillende delen - Jílové, Kamenná, Martiněves, Modrá, Kamenec. Sinds 1964 is Jílové een stad en telt ongeveer 5.200 inwoners.

 

De Jílovský-beek stroomt door de stad. Die ontspringt in het gebied van de Nakléřov-pas, op een hoogte van 713 m boven zeeniveau. Tijdens haar loop verzamelt zij het water van verschillende andere stromen, zoals Červený, Hornojílovský, Martiněvský. Na 20 km mondt ze uit in de Elbe in Děčín.

 

De Děčínský Sněžník tafelberg (723 m boven zeeniveau) rijst boven de stad uit, het hoogste punt van de Děčín hooglanden. In 1864 werd hier een 33 meter hoge uitkijktoren gebouwd, die een prachtig uitzicht op de omgeving biedt.

 

Bezienswaardigheden

 

Jílovský kasteel

 

Op de plaats van het oorspronkelijke fort in Jílové werd in 1370 een waterkasteel gebouwd, dat vervolgens werd herbouwd tot een renaissancekasteel. Ruwweg in zijn huidige vorm werd het kasteel aan het einde van de zeventiende eeuw herbouwd door František Zikmund, grootprior van de Maltese orde in Bohemen, admiraal van de Orde en pauselijke vloot.

 

In 1842 werd het kasteel gehuurd door Josef Münzberg en hij richtte een wolspinnerij op voor de productie van wollen stoffen. In 1922 stopte de productie echter.

 

In 1945 werd het kasteel beschadigd door luchtbombardementen. Twee jaar later werd nagedacht over de wederopbouw, die niet plaatsvond. Het kasteel werd geleidelijk vrijgegeven. Een groot deel van het bezit is gestolen of verloren gegaan. In het kasteel kwamen een kindertehuis en later een landbouwschool met internaat.

Pas in 2000 glimlachte het geluk weer op het kasteel en het werd overgedragen aan Jílové en wordt geleidelijk gereconstrueerd.

 

>>> Adres : Mírové náměstí <<<

 

Kerk van de Heilige Drie-eenheid

 

De oorspronkelijk barokke kerk werd in 1682 in Jílové gebouwd door Ernest von Thun, prins-aartsbisschop van Salzburg.

 

Na de brand van 1859 werd ze herbouwd in een moeilijk te classificeren non-style concept. Na 1945 is het verwaarloosde pand onlangs gerestaureerd.

 

>>> Adres : Kostelní <<<

 

kaplička Panny Marie na Sněžníku

 

De kapel werd gebouwd in Art Nouveau- stijl in 1910.

 

De kapel van de Maagd Maria is rechthoekig. Ze heeft een afgerond uiteinde, een hal en een lage toren in de gevel. Dit onder een mansarde dak. Binnenin is het historische altaar van de Maagd Maria. Het metselwerk is gemaakt van grof gesneden zandsteenblokken van verschillende afmetingen.

 

>>> Adres : Sněžník 127 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page