top of page
Jablonné v Podještědí.gif

Jablonné v Podještědí (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Liberec
Coördinaten locatie : 50°46 N 14°46 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Jablonné v Podj.

weerbericht.png
pdf.png

De stad Jablonné v Podještědí ligt in de uitlopers van het Lausitzgebergte en is een van de oudste steden in het Tsjechische noorden. In 1999 vierde het 750 jaar sinds de eerste schriftelijke vermelding.

De stad ligt aan de oude handelsroute van Zittau naar Praag en is nauw verbonden met het leven van St. Zdislava, wiens graf zich in de crypte van de basiliek van St. Lawrence en St. Zdislava bevindt.

 

Jablonné v Podještědí telt ongeveer 3.750 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Lemberk

 

De eerste geschreven verslagen van het kasteel genaamd Löwenberg dateren uit 1241, toen het kasteel eigendom was van Markvartice Havel, de oprichter van de lijn van heren van Lemberk en de echtgenoot van St. Zdislavy. Van het oorspronkelijke gebouw uit de eerste helft van de 13e eeuw zijn slechts enkele delen bewaard gebleven, vooral het verborgen onderste deel van de toren, waarvan het huidige uiterlijk dateert uit het eerste derde van de 14e eeuw.

 

De bron van geneeskrachtig water bevindt zich onder het kasteel Lemberk. Ze is versierd met een gloriette in empirestijl met acht Toscaanse zuilen en dateert van de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw.

 

>>> Adres : Lvová 1 <<<

 

Nieuw kasteel Falkenburg

 

Kasteel Nový Falkenburg maakt tegenwoordig deel uit van Jablonné in Podještědí. Hier stond vroeger een fort, dat in de eerste helft van de 15e eeuw is verdwenen.

In de 16e eeuw liet de toenmalige eigenaar van het landgoed, Jindřich Berka van Dubá, een kasteel bouwen boven de vijver, dat wordt omgeven door een groot park. Tijdens de Zevenjarige Oorlog in de 18e eeuw was er een militaire ziekenboeg en later werd het kasteel zo verlaten dat grote hallen met fresco's en stucwerk als graanschuur werden gebruikt.

 

De nieuwe eigenaar, de Liberec-fabriekseigenaar Liebig, liet in 1901 een renovatie uitvoeren die niet erg gevoelig was. Tot op de dag van vandaag is het stucwerk van de zalen, plafondschilderingen en de spiegelzaal bewaard gebleven.

 

Tegenwoordig doet het dienst als weeshuis. Het werd in 2001 gerenoveerd.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

 

Bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy

 

Dit gebouw is een van de toonaangevende gebouwen met barokke architectuur in Centraal-Europa. De bouw van de kerk was de laatste fase van de barokke wederopbouw van het Dominicaanse klooster. Tijdens de bouw van de kerk in het plan van het langgerekte kruis werd de stadsmuur overgestoken, de drie verdiepingen van de catacomben, waarin Dominicaanse monniken sinds de 18e eeuw zijn begraven, reiken tot 39 m onder het niveau van de kerk.

 

De binnenruimtes worden gevormd door een systeem van ellipsoïden, erboven is een koepel van 34 m hoog. De gevel is versierd met talrijke beelden van JF Bienert uit 1711.

 

De rijke interieurdecoratie versterkt de heiligheid van de plaats. In de crypte staan ​​24 met koper beschilderde afbeeldingen. De kerk werd in 1996 opgewaardeerd tot kleine basiliek.

 

>>> Adres : Klášterní 33 <<<

 

Pestkolom

 

Nám. Míru in Jablonné v Podještědí wordt gedomineerd door een barokke pestzuil uit 1686 met een sculptuur van Christus de Verlosser of Christus de Overwinnaar, die wordt omringd door beelden van Tsjechische beschermheren.

De kolom is gebouwd door een onbekende auteur, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest, die Jablonné in 1680 trof.

 

>>> Adres : nám. Míru <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page