top of page
Jablunkov.png

Jablunkov (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Frýdek-Místek
Coördinaten locatie : 49°34 N 18°46 O
GPS parking : Mariánské nám.
Website locatie : 
Jablunkov

weerbericht.png
pdf.png

Jablunkov ligt in het district Frýdek-Místek en is de meest oostelijke stad van Tsjechië. De stad heeft ongeveer 5.500 inwoners. De oorspronkelijke bewoners van Jablunkov werden Jacks genoemd.

Jablunkov wordt omringd door de Silezische Beskydy, de Moravisch-Silezische Beskydy en de Slowaakse Beskydy.

Volgens historici is het noodzakelijk om naar het begin van het oude Jablunkov te zoeken, waarschijnlijk op de plaatsen waar het dorp Hrádek vandaag ligt. Daar, te midden van wild struikgewas van oerbossen en dennenbossen, vestigden de vorsten van Těšín een waarschuwingsfort dat de zuidoostelijke grens van het vorstendom bewaakte. De eerste bewoners vestigden zich rond dit fort en stichtten een nieuwe nederzetting, later een dorp genaamd Jablunkov. Dit gebeurde waarschijnlijk in de 12e eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Klooster van de Elizabethaanse zusters

 

Het oorspronkelijke klooster met het ziekenhuis van de Elizabethaanse zusters bevond zich aanvankelijk op de linkeroever van de Olza-rivier, onder de kerk van de Corpus Christi.

 

Het klooster werd verwoest door frequente overstromingen, dus besloten de zusters op een heuvel genaamd "Antóniczek" te gaan staan. Het klooster geeft de pittoreske specifieke sfeer van Jablunkov ten volle weer.

 

>>> Adres : Bezručova 395 <<<

 

Mariánské náměstí a socha Immaculata

 

Het beeld van de Onbevlekte Ontvangenis dateert uit 1655. Het barokke beeld is versierd met plantenornamenten en drie engelen.

 

De achthoekige fontein uit 1798, waaruit de Jablunkovans water haalden, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het beeld bevestigd. Het plein was oorspronkelijk geplaveid met stenen uit de rivieren Olza en Lomná.

 

Er waren de originele houten huizen met arcades, maar ook bakstenen huizen. Het "Café Wien" was ook op het "marktplein", omdat Jablunkov het kleine Wenen werd genoemd. Het plein is door de jaren heen veranderd. Daarom werden in die tijd verschillende historische en mooie huizen afgebroken.

 

>>> Adres : Mariánské náměstí <<<

 

Kerk van het Corpus Christi

 

De kerk werd gebouwd in 1605, oorspronkelijk in de Renaissance, later herbouwd in neogotische stijl. De geschiedenis van de kerk is zeer gevarieerd. In de 16e eeuw werd het geregeerd door lutheranen. Pas in 1615 werd hij een permanente katholieke kerk. De kerk is meerdere keren door brand getroffen.

In 1931 werd de kerk uitgebreid met een transept met een verzonken plafond en een pastorie. In 1886 werd in de kerk een nieuw orgel geplaatst. In 1945 werden er nieuwe klokken gemaakt voor de kerk. De originele werden tijdens de oorlog door de Duitse autoriteiten in beslag genomen.

 

Een van de symbolen van Jablunkov, de kerktoren, is eeuwenlang onveranderd gebleven.

 

>>> Adres : Nádražní 39 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page