top of page
Jáchymov.PNG

Jáchymov (*)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°21 N 12°55 O
GPS parking : Agrikolovo 1036
Website locatie :
Jáchymov

weerbericht.png
pdf.png

Jáchymov in de provincie Karlovy Vary, ligt in het Noordwesten van Tsjechië, dichtbij de grens met Duitsland, in het Ertsgebergte.

In de omgeving van het stadje werd in de 16de eeuw zilver gevonden en dit zorgde voor een grote bloei van de omgeving van Jáchymov. Tevens werden er eigen munten geslagen, de zogenoemde Thalers. Het oud-nederlandse woord daalder en in mindere mate de dollar zijn hiervan afgeleid.

 

Jáchymov brandde vrijwel geheel af in 1873 en werd beetje bij beetje opnieuw opgebouwd. Vanaf de 19de eeuw werden naast zilver, verschillende andere metalen gewonnen, waaronder nikkel, bismut en uranium.
Bij die ontginning werd per toeval een waterbron aangeboord, waarin Marie Curie in het begin van de 20e eeuw het radio-actieve radon (radium) ontdekte. Ze bewees de helende werking ervan en zo zag een belangrijk kuuroord het levenslicht. Marie Curie ontving voor deze ontdekking de Nobelprijs.

 

Tijdens de communistische overheersing in Tsjecho-Slowakije was er een gevangenenkamp gevestigd in Jáchymov. De gevangenen moesten werken aan de winning van uranium. Door de lange blootstelling aan het radio-actieve radon was de levensverwachting van de gevangenen er slechts 42 jaar.

 

Op heden is Jáchymov nog steeds een drukbezocht kuuroord met patiënten van over de hele wereld. De overblijfselen van de mijnschacht herinneren aan de toenmalige ontginning van de verschillende ertsen. Via een wandeling midden een prachtig natuurlandschap is alles te bezichtigen.

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis Jachymov

 

In 1531 kocht het stadsbestuur het huis van Jeroným Šlik in het bovenste deel van de stad. Het gebouw begon te dienen als een nieuw stadhuis voor de zich ontwikkelende stad. Het oorspronkelijke Šlikov-huis deed dienst tot 1538, voordat het afbrandde. Na reparaties in de jaren 1540-1544 werd het gerestaureerd en uitgebreid.

 

Het stadhuis werd in de jaren 1901-1902 in zijn huidige vorm herbouwd volgens het project van Johan Benesch uit Ústí nad Labem en Anton Hammerschiedt uit Jáchymov (de noordelijke vleugel werd met 1 verdieping verhoogd, de toren werd ook verhoogd). Boven het hoofdportaal en de muur van de toren is het embleem van de stad met St. Jáchym en St. Annou.

 

Tegenwoordig is het stadhuis de zetel van het stadskantoor, de gemeentelijke bibliotheek en het informatiecentrum. Op de tweede verdieping bevindt zich een prachtige feestzaal.

 

>>> Adres : nám. Republiky 1 <<<

 

Kerk van St. Jáchyma

 

De kerk van St. Jáchyma werd tussen 1534 en 1540 gebouwd als de eerste lutherse (protestantse) kerk in Bohemen. De bouwer was Hanuš Kopp. In die tijd ontbraken nog ramen en gevelwanden en waren de toren en het plafond nog niet voltooid. Het interieur werd in de kerk geïnstalleerd in de jaren 1542-1573. Na de Slag om de Witte Berg werd de kerk gesloten en in 1624 ingewijd als katholieke kerk.

 

Een catastrofale brand in 1873 trof ook de kerk van St. Jáchyma. De brand vernietigde al het interieurmeubilair, inclusief het zeldzame gevleugelde altaar van Lucas Cranach uit 1545, en veranderde voor altijd het oorspronkelijke gezicht van de kerk. Het werd herbouwd in zijn huidige vorm volgens het ontwerp van de bouwer Josef Mocker in de jaren 1874-1876. Het externe metselwerk, inclusief unieke portalen, is bewaard gebleven van het oorspronkelijke gebouw.

 

Na een uitgebreide reconstructie kreeg de kerk in 1992 nieuwe klokken en werd ze opnieuw ingewijd. Binnen in de kerk bevinden zich kunstvoorwerpen, waaronder een pelgrimsbeeld van de Maagd Maria, uit het afgebroken kapucijnenklooster in Mariánská.

 

>>> Adres : tř. Čs. Armády <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page