top of page
Janské-Lázné.png

Janské Lázné (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°37 N 15°46 O
GPS parking : Černohorská 328
Website locatie :
Janské Lázně

weerbericht.png
pdf.png

Janské Lázně is gelegen in de regio Hradec Králové, district Trutnov, in het noorden van het land.
De plaats ligt in het Reuzengebergte (Krkonoše) en heeft er de hoogste berg van Tsjechië (Černá Hora). De oppervlakte bedraagt ongeveer 14 km².

 

De warmwaterbron van het huidige Janské Lázně werd ontdekt rond het jaar 1000 (dit volgens de geschiedschrijver Hüttel uit Trutnov). Het gebruik van het water van de bron was in het begin alleen voor dagelijks gebruik. Het bronwater zorgde wel voor de aandrijving van een ijzeren windmolen die dicht bij de bron gebouwd werd.

De eerste tekenen dat de bron gebruikt werd voor het baden vindt men terug in de 14e eeuw, wanneer Zilvar van Silberstein een eenvoudige badinrichting liet bouwen voor zijn gezin en naaste familie. Het bestond uit een houten constructie die bovenop de bron gebouwd werd.

 

Wanneer in 1495 deze houten constructie en de bijhorende ijzeren windmolen door een hevige brand verwoest werden, werd een nieuwe badplaats en een gewone molen gebouwd.

Vanaf dit ogenblik kende de stad verschillende eigenaars, die er echter ook voor zorgden dat Janské Lázně door de bouw van almaar meer gebouwen, steeds groter en belangrijker werd. Het werd een kuuroord dat steeds meer bezoekers lokte en zo een verdere groei kon kennen.
Belangrijk is dat het in de streek langs de Poolse grens het enige Tsjechische kuuroord was, tegenover een twaalftal juist over de Poolse grens.

 

Vanaf 1928 bereikt de bloei van Janské Lázně zijn hoogtepunt. Naast het kuuroord wordt een kabelbaanspoor aangelegd, waardoor de top van de Černá Hora kon bereikt worden. Het was de aanloop naar wintersport in deze streek.

 

Na de oorlog werd het kuuroord wereldwijd bekend voor zijn behandeling van polio. Een nieuw complex voor de verzorging van deze patiënten werd gepland, maar in 1948 werden deze plannen noodgedwongen opgedoekt. De al bestaande nieuwe gebouwen, hotels en kuuroorden werden alleen nog gebruikt door talrijke gewone arbeiders die hier hun ontspanning vonden.

In die periode werd Janské Lázně officieel een stad (1965), de televisietoren werd er geïnstalleerd op de Černá Hora (1977) en een nieuwe moderne kabelbaan naar de Černá Hora werd afgewerkt (1980). Ook in 1980 werd een sanatorium geopend voor kinderen en in 1982 werd een nieuw kuuroord, verbonden met de oude galerij, gebouwd.

De medische behandelingen in Janské Lázně zijn vooral gericht op bewegingsziekten.

pdf.png
pdf.png
bottom of page