top of page
Jaroměř.png

Jaroměř (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°21 N 15°55 O
GPS parking : náměstí Československé armády
Website locatie : 
Jaroměř

weerbericht.png
pdf.png

Jaroměř is een stad gelegen in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Náchod. De stad ligt aan de samenloop van de Metuje en de Elbe, op ongeveer 15 km van Hradec Králové, in het noordoosten van Tsjechië.
Jaroměř telt ongeveer 14.000 inwoners.

 

De historische oude stad is al meer dan duizend jaar bewoond. In het begin van de 11e eeuw werd door een prins van de Přemysliden een fort gebouwd en noemde het Jaroměř. Het dorp werd verheven tot de status van koninklijke stad onder koning Otakar I van Bohemen.

Tussen 1780 tot 1787, werd door de keizer Joseph II op de linkeroever van de rivieren Elbe en Metuje, de keizerlijke vesting Ples gebouwd. Deze vesting nam later de naam van Josefstadt (Joseph stad). In 1948 werd dit deel van de stad omgedoopt tot Josefov en geïntegreerd in Jaroměř.

 

Bezienswaardigheden

 

Historisch centrum

 

De historische oude stad met verschillende arcades en een Marian kolom ontworpen door Matthias Braun, werd tussen 1723 tot 1727 gebouwd.

 

>>> Adres : nám. Československé arm. <<<

 

Fort Josefov

 

Fort Josefov (Tsjechisch: Pevnost Josefov), is een groot historische defensie complex van 18e-eeuwse militaire architectuur, gebouwd tussen 1780-1790, in Oost Bohemen.

 

Samen met Fort Terezín was het bedoeld als bescherming tegen aanvallen van Pruisen, maar het militaire belang ervan, zoals andere dergelijke forten gebouwd in heel Europa, was minimaal als beslissende veldslagen vaak elders uitgevochten werden. Het is onderdeel van de stad van Jaroměř sinds 1948.

 

>>> Adres : Zdeňka Němečka <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page