top of page
Jaroměřice_nad_Rokytnou.png

Jaroměřice nad Rokytnou (***)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°06 N 15°54 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie :
Jaroměřice

weerbericht.png
pdf.png

Jaroměřice nad Rokytnou is een klein stadje in het zuidwesten van Moravië. Momenteel hebben ze ongeveer 4.300 inwoners.
 

De oorsprong van het stadsembleem wordt geassocieerd met een interessante legende over het schieten van een bijzonder groot hert op de plaats waar de stad toen werd gesticht. De oude succesvolle jager was Prins Jaromir van de Premyslid-dynastie. Momenteel heeft het stadhuis een uitzonderlijk groot gewei van zestien takken.

 

Het dominante kenmerk van de stad is het barokke kasteelcomplex, met naast het kasteelgebouw de St. Margaret en de kasteeltuin, gelegen aan beide oevers van de rivier Rokytná.

 

Het landschap waarin de stad zich bevindt, behoort voornamelijk tot het stroomgebied van de Jaroměřice en de rest van het grondgebied tot de heuvels van Znojmo. De vallei van de Rokytná-rivier in de richting van Příštpo is buitengewoon interessant. Dit natuurpark is ideaal voor uitstapjes en wandelingen, waarbij het doel de Justýnka-rots kan zijn, omringd door een oude legende uit de tijd van Turkse invallen in Moravië.

 

De hoogte van de regio Jaroměřice is 400 - 500 m. De grootste gebieden worden bezet door veld-, weiland- en bosculturen, die vatbaar zijn voor het wijdverbreide agrarische gebruik van de regio. Kleine ondernemers richten zich vooral op houtbewerking, landbouw en gastvrijheid.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Jaroměřice

 

Het barokke Jaroměřice-complex is een van de krachtigste kasteelarchitecturen van de eerste helft van de 18e eeuw hier en in Europa. Het oorspronkelijke fort was aan het einde van de 16e eeuw herbouwd in renaissancestijl, die bewaard is gebleven in het metselwerk van het huidige gebouw. Het kasteel werd herbouwd in barokstijl tijdens de Questenberks tussen 1700 en 1737. Het project van de reconstructie van het kasteel werd uitgewerkt door de bekende Oostenrijkse architect Jakub Prandtauer.

 

Op haar hoogtepunt was Jaroměřice het centrum van het culturele leven, ze hadden een grote bibliotheek, galerij, theater en hun eigen band. De kasteelband, voornamelijk samengesteld uit dienaren, was een van de grootste en meest beroemde in zijn tijd.

 

Na de dood van de laatste Questenberk, in het midden van de 18e eeuw, werd het landgoed overgedragen aan de familie Kounic en aan het einde van de 19e eeuw aan graaf Rudolf Vrbna-Freudenthal. Tegenwoordig is het een nationaal cultureel monument onder de hoede van de staat.

Grenzend aan het zuidelijke deel van het kasteel is een uitgebreide siertuin, aangelegd op hetzelfde moment als de bouw van een barokgebouw volgens een project van Jean Trehet uit 1715 en herbouwd door Anton Zienner in 1732.

 

Direct aan het kasteelgebouw grenst een Franse parterre afgesloten door een gereguleerde rivierbedding Rokytná en op de rechteroever van de rivier is er een natuurlijk landschapspark omringd door een kunstmatig uitgehold kanaal. Vier stenen banken, gemaakt door Kašpar Ober in 1734, zijn geplaatst langs een cirkelvormig pad in het midden van de parterre. Hij is ook de auteur van sculpturen van oude goden.

 

>>> Adres : nám. Míru 1/1 <<<

>>> Website : Kasteel Jaroměřice <<<

 

Chrám sv. Markéty

 

De decanale kerk St. Margaret heeft een gewelf in de koepel van het schip en draagt ​​een fresco ter ere van St. Margaret, geschilderd in 1734 door Karel František Tepper. Het barokke hoofdaltaar wordt gedomineerd door een schilderij van de Onbevlekte Ontvangenis met dertien scènes uit het Oude en Nieuwe Testament. Het beeld is in 1733 gemaakt door de beeldhouwer Caspar.

 

De reconstructie van de kerk begon in 1716 en werd pas in 1782 voltooid.

 

>>> Adres : Helfertova 133 <<<

 

Ziekenhuis met kapel van St. Catherina

 

In de jaren 1671-72 werd het Jaroměřice-ziekenhuis met de Kapel van de heilige  Catherina gebouwd. Het ziekenhuis bestond vóór 1382, maar de barokke reconstructie veranderde volledig. De gevel draait naar de weg naar Moravské Budějovice.

De indeling van het interieur heeft zijn oorspronkelijke staat behouden. Het ongeveer vierkante grondplan verdeelt de lengte- en dwarsgangen in vier ruimtes. De eerste twee dienden economische functies als keukens en kamers en de achterkant diende als slaapkamers. Beide gangen hebben kruisgewelven.

 

De kapel werd ingewijd in 1673. Het ziekenhuis is afgesloten door een ommuurde binnenplaats in het oosten.

 

>>> Adres : Dobrovského <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page