top of page
Javornik.png

Javorník (***)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Jeseník
Coördinaten locatie : 50°23 N 17°00 O
GPS parking : Pod Zámkem
Website locatie : 
Javornik

weerbericht.png
pdf.png

Het eerste bewijs van de nederzetting van Javorník dateert uit het verre verleden, zoals blijkt uit talrijke archeologische vondsten van stenen bijlen in de omgeving, die suggereren dat er mogelijk een nederzetting van prehistorische boeren was. Andere vondsten komen uit de laat-Romeinse periode, toen er munten werden gevonden op een nabijgelegen heuvel.

 

De stad was omgeven door een kleine muur en had 3 stadspoorten, bij de ingang van Vidnava en Jeseník (moutpoort), van Bílý Potok en van Travná. In 1702 werden deze laatste twee poorten beschadigd door de grote overstromingen die de stad troffen, en de poorten werden niet hersteld.

 

Javornik telt ongeveer 750 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Jánský Vrch

 

Het kasteelcomplex stijgt op een rotsachtige heuvel boven de stad en vormt een natuurlijk dominant kenmerk van Javorník. De geschiedenis van het kasteel is verbonden met het bisdom in Wrocław, Polen, dat het gebouw en de hele regio Jesenice sinds 1348 in zijn bezit had.

 

Het gebouw werd in 1984 genationaliseerd. Het kasteel Jánský Vrch is het enige toegankelijke monument van de wijk Jesenice en vormt samen met het landschapspark een belangrijk dominant kenmerk van de monumentenzone van de stad.

 

>>> Adres : Zámek 60 <<<

>>> Website : Zámek Javorník <<<

 

Kerk van de heilige drie-eenheid

 

De Kerk van de Heilige Drie-eenheid is, na het Jánský Vrch-kasteelcomplex, de tweede belangrijkste

bezienswaardigheid van de stad. Het is een gebouw van barokke oorsprong, daterend uit de jaren 1716 tot 1718.

 

Tot het begin van de 18e eeuw beschikten de stedelingen over een kleine kerk van St. Valentina. Daarna werd een nieuwe kerk en pastorie gebouwd.

Een brand in de stad in 1825 vernietigde de toren en een deel van het dak en de orgelzaal. De reparaties werden voor het eerst voorlopig uitgevoerd, de huidige vorm werd hen in 1866 gegeven.

 

>>> Adres : Náměstí Svobody <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page