top of page
Jemnice.gif

Jemnice (*)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°01 N 15°36 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie :
Jemnice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Jemnice is het administratieve, economische en culturele centrum van de regio tussen Dačice en Moravské Budějovice. Het behoort tot de regio Vysočina en ligt nabij de zuidelijke grens. De stad zelf was gesitueerd op een hoog voorgebergte boven de linkeroever van de rivier de Želetavka. Op de rechteroever bevindt zich het oudste deel van de stad, tegenwoordig Podolí genoemd.

 

Via documenten werd bevestigd dat het gebied al bewoond was in het paleolithicum, in de omgeving van Chotěbudice, Slavíkovice, Panenské en Pálovice. De oudste agrarische nederzetting werd ook vernoemd tussen Jemnice en Louka. Vooral intensieve nederzettingen werden genoemd ten oosten van de stad.

 

Het oudste deel van Jemnice, Podolí, is waarschijnlijk gesticht als mijnbouwnederzetting. Mijnbouw en prospectorisme in de 11e eeuw. is zeker een winstgevende bron van levensonderhoud van de bevolking geworden, die anders van landbouw leefde. De mijnbouwnederzetting bevond zich rond het prinselijk hof, waarvan het overblijfsel een stenen rotonde is, die waarschijnlijk rond de 11e en 12e eeuw werd gebouwd.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Jemnice

 

Het kasteel van Jemnice werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw. Bewaarde delen van de mantelwand en hoektorens bewijzen dat het kasteel een normale opstelling van het Franse kasteeltype was. De zuidwestelijke helling is te wijten aan het terrein en de loop van de stadsvestingen, waartoe het kasteel behoorde.

 

In de 16e eeuw werd het kasteel herbouwd tot een kasteel met vier vleugels uit de renaissance. Volgens het project van Anton Erhard Martinelli kreeg het kasteel zijn barokke uiterlijk na 1734. Het interieur werd na 1818 aangepast in de Empire-stijl. De laatste wijzigingen werden aangebracht door de laatste eigenaars van Jemnice.

 

In 1842 werd het landgoed gekocht door Margrave Alfons Pallavicini. Op aandringen van zijn vrouw Gabriela, geboren Fürstenbergová, werd het hele kasteelcomplex herbouwd. Gabriela Pallavicini groeide op in Hofburg in Wenen en daardoor liet haar man het kasteel herbouwen volgens de plannen van Weense architecten. De wederopbouw ging door in de tweede helft van de 19e eeuw.

 

Het interieur van het kasteelgebouw werd aanzienlijk gewijzigd. Stallen, brouwerij en administratiegebouwen werden voltooid. De laatste actie was de uitbreiding van de portiek. Tijdens de oorlog verborg het kasteel Weense kunstcollecties. Het diende ook als een hostel voor studenten aan het conservatorium van Wenen.

 

In 1945 werd het kasteel in beslag genomen en werden de kasteelgebouwen door het leger gebruikt om het te huisvesten. In 1992 hield de Jemenitische militaire formatie op te bestaan ​​en bleef het kasteel leeg.

De inventaris van het kasteel werd overgedragen aan de exposities van de kastelen in Jaroměřice, Náměšť, Milovice, Dačice en Boskovice. De kasteelbibliotheek werd overgenomen door de Universiteitsbibliotheek in Olomouc. Sinds 1994 is het hele gebied eigendom van de stad Jemnice.

 

>>> Adres : Tyršova 592 <<<

 

St. Jacobskerk

 

Het dominante kenmerk van het oudste deel van Jemnice, genaamd Podolí, is de kerk van St. Jacob, die vandaag op de plaats staat van het oorspronkelijke prinselijke hof. De oorspronkelijke binnenplaats met een rotonde werd ergens gebouwd aan het begin van de 11e en 12e eeuw. De stenen rotonde had een binnendiameter van 650 cm en een hoogte van 700 cm. De hoefijzer-apsis had een diepte van 300 cm. Overblijfselen van het bakstenen paleis zijn nog steeds bewaard in de omgeving van de kerk.

 

Vóór 1515 werd een laat-gotisch koor aan het paleis toegevoegd en de rotonde begon als sacristie te dienen. Het werd aan het einde van de 18e eeuw gesloopt. De toren diende vervolgens als een belfort.

In 1832 brandde de kerk af, het oorspronkelijke balkenplafond werd vervangen door een kluis. De pastorie heeft een geribbeld gewelf. De velden tussen de ribben zijn versierd met muurschilderingen die 28 kerkfiguren voorstellen.

 

>>> Adres : Na Pořadí 317 <<<

 

Kerk van St. Vitus

 

Ten oosten van de stad, in het midden van de nieuwe stadsontwikkeling, is er een gotische kerk van St. Vitus, omgeven door lindebos. De St. Vituskerk behoorde tot het Franciscaner klooster, gesticht in 1455 door de gebroeders Albrecht, Hynek en Stepan van Lichtenburg. In oktober van hetzelfde jaar nam de provinciale vicaris officieel de landkapel over van de oprichters van het nieuwe klooster.

 

Rond de kerk is een grote tuin en een waterput. De ingang naar de ondergrondse gangen is nog steeds behouden. Het eerste gemeentelijke systeem van watervoorziening wordt ook geassocieerd met de Franciscanen.

 

Aan de westkant van de voormalige kloostertuin wordt de zogenaamde halter bewaard, waarin overtollig water uit een rijke bron stroomde. De stadsbewoners trokken water uit deze tank door houten pijpen de stad in.

 

Jemnice probeert momenteel het vervallen monument te redden. De renovatie van het dak met grind werd voltooid in 2004. De houten sculpturen van de evangelisten werden gerestaureerd. Andere reparaties zijn momenteel nog aan de gang.

 

>>> Adres : U Kláštera 619 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page