top of page
Jeseník.png

Jeseník (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Jeseník
Coördinaten locatie : 50°14 N 17°12 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Jeseník

weerbericht.png
pdf.png

De stad Jeseník is gelegen in het hart van de bergen, in een landschap vol natuurlijke rijkdom, groen en stilte, in een landschap van bronnen van geneeskrachtig water en schone lucht.

 

Jeseník staat bekend om zijn spa, genoemd naar de beroemde inwoner en grondlegger van de moderne hydrotherapie, Vincenzo Priessnitz. In 2017 vierde de stad 750 jaar sinds de eerste schriftelijke vermelding.

Het kuuroord verscholen in het hart van de natuur tussen Hrubý Jeseník en het Rychlebské-gebergte heeft vandaag meer dan 11.000 inwoners en een rijke geschiedenis.

 

Het kuuroord van Priessnitz, samen met het Karlova Studánka-kuuroord, heeft de schoonste lucht in Centraal-Europa en meer dan 80 bronnen van kristalhelder bergwater gecreëerd met natuurlijke rijkdom uit Jeseník en de directe omgeving vormden er een paradijs om te wandelen in zomer en winter.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Midden op Masarykovo nám. staat een vrijstaand gebouw met één verdieping en een hal op de begane grond. Het stadhuisgebouw culmineert in een veelhoekige lantaarn die uit de nok van het tentdak steekt. Boven de zuidelijke ingang, in het timpaan, staat het wapen van de stad Jeseník, vergezeld van het jaar 1710.

 

De kern van het gebouw dateert uit 1610. Het renaissancegebouw brandde af in 1625, het huidige gebouw dateert uit 1710. Dezelfde datum maakt deel uit van het wapen van de stad Jeseník, dat is gelegen in het gebied van het front boven de trap die is gebroken in de zuidelijke gevel van het gebouw. Na 1841 werden de gevels aangepast, in de 19e en 20e eeuw het interieur.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Maria-Hemelvaartskerk

 

De Maria-Hemelvaartskerk in Jeseník is een neorenaissancistisch gebouw uit 1882-1883 , gebouwd op de plaats van een ouder, later herbouwd gotisch gebouw, waarvan de eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1418.

Tijdens de laatste verbouwing kreeg het gebouw een neo-renaissancistische uitstraling en een deel van de middeleeuwse toren en een deel van het westerschip zijn, ondanks verschillende branden, bewaard gebleven van de oorspronkelijke gotische kerk.

 

De interieuruitrusting omvat een biechtstoel uit 1760, die nog steeds zijn doel dient en het neogotische altaar.

 

>>> Adres : Kostelní 221/6 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page