top of page
Jestřebí.png

Jestřebí (*)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 49°41 N 16°53 O
GPS parking : Centrum
Website locatie :
Jestřebí

weerbericht.png
pdf.png

Het parochiedorp Krušina werd gesticht onder het kasteel van Jestřebí, voor het eerst genoemd in 1352 en in 1405 aangewezen als een kleine stad. Het is echter niet duidelijk of dit dorp ten NW van het kasteel aan de oever van de vijver Novozámecký lag of is het de locatie van vandaag met een andere naam. De naam Krušina verdwijnt uit de bronnen in het midden van de 15e eeuw en rond 1480 heeft het dorp dezelfde naam als het kasteel, Jestřebí. Wanneer het werd gepromoveerd tot kleine stad is niet bekend, maar vanaf het begin is het een centrum van ambachten en handel in kleine goederen. Al in 1407 staat er een molen en in de 16e eeuw was er een brouwerij. Dit was al onderdeel van het opkomende Jestřebí Wartenberků-domeincentrum in het nieuwe kasteel in het nabijgelegen Zahrádky.

 

De meeste inwoners leefden van de landbouw, maar vanwege de slechte kredietwaardigheid van het land was het niet genoeg en werd landbouw gecombineerd met ambachten die sinds de 16e eeuw werden gedocumenteerd.

 

De ambachtslieden voegden zich geleidelijk samen in gilden, waarvan de eerste werd gedocumenteerd in 1706, voor metselaars, steenhouwers en dakdekkers. In die tijd had Jestřebí de status van een kleine stad en het brede scala van ambachtelijke gilden werkte voor vele dorpen in het gebied. Aan het begin van de 18e en 19e eeuw waren er minstens 13 gilden, waarvan sommige meer ambachten combineerden. Naast de wijd verbreide weideteelt werd hier ook hop geteeld.

 

Bezienswaardigheden

Rotskasteel Jestřebí

De vroegste verwijzingen naar het kasteel van Jestřebí zijn in de eerste en een halve eeuw van zijn bestaan ​​in verband gebracht met de heren van Dubá, een belangrijke adellijke familie die in de tweede helft van de 13e eeuw samen met zijn familieleden het wapenschild van het eiland kuifde. In een document uit 1300 werd het kasteel (castrum) van Jestřebí voor het eerst genoemd. Dit was echter de laatste keer dat we de naam Jestřebí voor een lange eeuw ontmoetten.

 

Gedurende de veertiende eeuw blijven de bronnen van Jestřebí stil en verschijnen ze opnieuw in de eerste jaren van indirecte vermelding in de vroege 15e eeuw.

 

In de daaropvolgende eeuwen deelde Jestřebí het lot van het tuincomplex waarvan het deel uitmaakte. Het geconfisqueerde landgoed werd in 1623 verworven door Albrecht van Wallenstein, die werd vermoord door zijn vrouw, Isabel van Harrach, samen met andere landgoederen uit het bezit van de in beslag genomen hertog. Hun dochter Marie Eliska bracht in 1654 Zahradky en Jestrebi een bruidsschat aan de familie Kounic, die tot 1936 behoorde.

 

Met het begin van de nationale opwekking, aan het einde van de 18e eeuw, begonnen de romantische ruïnes de aandacht te trekken van kunstenaars en eenvoudige wandelaars. Jestřebí werd een puur praktisch motief van de omringende bevolking. bouwmateriaal. Dit leidde onvermijdelijk tot een verzwakking van de stabiliteit van de reeds geërodeerde zandstenen rots, die al snel begon te breken en af ​​te vallen. Het breken van grote rotsblokken werd geregistreerd in 1813,1825,1852,1868,1922,1936.

 

Nu is de ruïne een geliefde plaats om te bezoeken, dit niet tijdens de wintermaanden.

pdf.png
pdf.png
bottom of page