top of page

Jevišovice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Znojmo
Coördinaten locatie : 48°59 N 15°59 O
GPS parking : Starý zámek 1
Website locatie : 
Jevišovice

Jevišovice.gif
weerbericht.png
pdf.png

Jevišovice is een pittoresk historisch stadje boven de rivier Jevišovka. De geschiedenis ademt hier bij bijna elke stap, maar het centrum van Jevišovice wordt ook erkend als stadsmonumentenzone. Dit kleinste stadje van Moravië ligt in het hart van het natuurpark Jevišovka. Jevišovice heeft ongeveer 1.200 inwoners.

 

Het landschap rond het stadje Jevišovice wordt al sinds de prehistorie bewoond. Archeologen vonden hier de overblijfselen van een prehistorische versterkte nederzetting, en de vondsten waren zo belangrijk dat deze cultuur is vernoemd naar de plaats van de site - de Jevišovice-cultuur.

 

De eerste vermelding van Jevišovice komt uit het jaar 1289, toen het wordt vermeld als de eigenaar van Boček uit Kunštát. Aan het einde van de 13e eeuw werd op de plaats van het fort een kasteel gebouwd.

 

Jevišovice werd een van de bolwerken van de Hussieten in het zuidwesten van Moravië. Dit deel van de geschiedenis van Jevišovice wordt herdacht door een monument op de heuvel Žalov.

 

Een stenen damreservoir werd gebouwd op de rivier de Jevišovka in 1897, ooit de eerste dam in Moravië. Voor de bouw werden ingenieurs uit Italië ingeschakeld.

Bezienswaardigheden

 

Monumentenzone van Jevišovice

 

Het centrum van Jevišovice heeft sinds 1990 de status van monumentenzone. Er zijn er immers de prachtig bewaard gebleven boerderijen met typische bogen in de gevel, die de indruk wekken dat men 100 jaar terug in het verleden teruggebracht wordt.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Oud kasteel

 

Het oude kasteel in Jevišovice, het belangrijkste historische monument in de stad, werd gebouwd in de jaren 1423-1426. Het kasteel moest het verwoeste oude kasteel vervangen, gelegen aan de overkant van de rivier Jevišovka.

 

Het "oude" kasteel kreeg zijn bijnaam na de bouw van het nieuwe kasteel Jevišovice in de 17e eeuw.

 

Sommige verbouwingen aan het kasteel werden in de 19e eeuw aangebracht door de graven van Ugarte, die het kasteel in de jaren 1736-1879 bezat. De laatste particuliere eigenaren van het kasteel waren de Offenheims van Potexin, die het sinds 1916 in bezit hadden. Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de staat. Het Moravische museum heeft onlangs zijn monumentale restauratie uitgevoerd.

 

>>> Adres : Starý zámek 1 <<<

 

Nieuw kasteel

 

Het charmante, rijk gestructureerde kasteelgebouw is een mengelmoes van verschillende bouwstijlen. Het nieuwe kasteel is omgeven door een uitgestrekt Engels park, beplant met volwassen sierbomen.

Vroeger stond er een jachthuis op de plaats van het bestaande kasteelpark. In 1879, werd op de plaats van het jachtslot een kasteel gebouwd in de vorm waarin het nu te zien is.

Het kasteel is gebouwd in de neogotische Windsor-stijl en er is echt iets te bewonderen. Volgens sommige bezoekers lijkt het op een kasteel in Hluboká nad Vltavou.

 

Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als bejaardentehuis en is het momenteel niet toegankelijk voor het publiek.

 

>>> Adres : Jevišovice 56 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page