top of page
Jevičko.png

Jevičko (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Svitavy
Coördinaten locatie : 49°37 N 16°42 O
GPS parking : Palackého nám.
Website locatie : 
Jevičko

weerbericht.png
pdf.png

De stad Jevíčko ligt in het noordelijke deel van de pittoreske vruchtbare regio Malá Haná en is het natuurlijke centrum van dit gebied geworden. Het grondgebied van Malá Haná strekt zich uit van Boskovice tot de stad Trnávka over een lengte van ongeveer 25 km en een breedte van 3 tot 5 km.

 

Dit gebied maakt deel uit van een geologische depressie genaamd Boskovická brázda, die de Boheems-Moravische Hooglanden geomorfologisch scheidt van de Drahanská Hooglanden.

Malá Haná wordt in het noordwesten begrensd door de bergkammen van de Podorlická-hooglanden, in het noordoosten door een kort deel van de Zábřežská-hooglanden en in het zuidoosten door de reeds genoemde Drahanská-hooglanden.

 

Jevičko telt ongeveer 2.800 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadscentrum met vestingstoren

 

Sinds de oprichting van de stad is de middeleeuwse plattegrond van de stad bewaard gebleven in de vorm van een cirkel met een bijna vierkant plein met een oppervlakte van 14.850 m2 omgeven door een regelmatig stratennetwerk.

 

De middeleeuwse gebouwen waren omgeven door muren van ongeveer 1000 m lang met vier poorten die naar de zijkanten van de wereld waren gericht. De vestingwerken van de stad werden op de plaats van de westelijke poort versterkt door een vestingstoren, een mijlpaal die van ver zichtbaar was. Oorspronkelijk was het een gotische toren, aan het einde van de 16e eeuw werd het verhoogd tot de huidige 50,5 m en de hoeken van de toren waren versierd met tekeningen uit de Renaissance.

 

>>> Adres : Komenského nám. <<<

Kasteel

 

Het kasteel dateert uit 1559. Het is mogelijk dat het kasteel is gebouwd op de plaats van een ouder fort. In de 18e eeuw werd het aangepast in barokstijl. Tijdens het socialistische tijdperk deed het kasteel dienst als schoolgebouw.

Het kasteel is een vrijstaand gebouw van één verdieping met een rechthoekige plattegrond en een schilddak. Grenzend aan de oostelijke gevel staat een prismatische toren met drie verdiepingen. De barokke entree buiten de as van de gevel is afgewerkt met een segmentkroonlijst. Het oorspronkelijke renaissancekarakter van het kasteel wordt onthuld door de heupgewelfde kamers van de begane grond met lunetten, terwijl de hal op de begane grond van de toren een stervormig nokgewelf heeft.

 

Boven op de eerste verdieping van de toren is een barokke kapel uit de 18e eeuw.

 

>>> Adres : U Zámečku <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page