top of page
Jiříkov.png

Jiříkov Sovinec (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Bruntál
Coördinaten locatie : 49°51 N 17°17 O
GPS parking : Sovinec 58
Website locatie :
 Jiříkov

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp  Jiříkov is gelegen in het district Bruntál, in de regio Moravisch-Silezië, ongeveer 9 km ten zuiden van Rýmařov en 20 km ten zuidwesten van Bruntál. Hier wonen ongeveer 280 inwoners.

 

Jiříkov ligt in het noordwestelijke puntje van de Lage Jeseník en is één van de oudste gemeenten in het district : de plaats werd gekozen voor de stichting van het nieuwe dorp Jiříkov in 1260.

De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1264. Jiříkov werd waarschijnlijk opgericht als onderdeel van de kolonisatieactiviteiten van de bisschop van Olomouc, Bruno van Schauenburg. In 1494 behoorde het tot het landgoed Sovinec.

Na 1945 bleven er alleen nog geïsoleerde woningen over van de oorspronkelijke rijtjeshuizen, tegenwoordig staat ​​er vooral nieuwbouw in het noordelijke deel van het historische dorp.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Sovinec

 

Het Sovinec-kasteel werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw en later herbouwd in laatgotische en renaissancestijl. Reconstructies in de vroege barok volgden (vestingwerken van 1632-1643). Het brandde echter af in 1945.

 

In de directe omgeving staat de Empire-kerk uit de jaren 1840. Ze is gelegen in het gelijknamige dorp in het schilderachtige landschap van de Lage Jeseník, ongeveer 14 km ten zuiden van Rýmařov in de richting van Uničov. Sinds 1958 is het beschermd als cultureel monument van Tsjechië.

 

Het Sovinec-kasteel staat op een rotsachtig voorgebergte boven de stad met dezelfde naam.

 

Tijdens de bezetting werd het kasteel in beslag genomen door de nazi's en werd het een gevangenis onder het bestuur van een speciale SS-eenheid. In de eerste dagen na de bevrijding in 1945 brandde het kasteel om onbekende redenen af. Er wordt gezegd dat het kasteel in brand is gestoken door het feestende Sovjetleger.

 

In 1960 werd begonnen met de restauratie van ingestorte structuren en het herstellen van de gebouwen.

 

>>> Adres : Sovinec 58 <<<

>>> Website : Hrad Sovinec <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page