top of page
Jičín.png

Jičín (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Jičín
Coördinaten locatie : 50°26 N 15°21 O
GPS parking : Valdštejnovo náměstí
Website locatie : 
Jičín

weerbericht.png
pdf.png

Jičín, op zo'n 90 km ten noordoosten van Praag, heeft zo'n 17.000 inwoners en is het cultuurhistorisch en toeristisch centrum van dit gebied. Jičín is tevens de toegangspoort tot het prachtige Cesky Raj (Boheems Paradijs).

 

Eigenlijk had Jičín de hoofdstad moeten worden van deze streek, tenminste als de 17e eeuwse opperbevelhebber Baron von Wallenstein zijn zin had gekregen. Met behulp van Italiaanse architecten liet hij zijn renaissancekasteel verbouwen tot het vroegbarokke "Wallensteinkasteel" dat hij via een twee km lange, door vier rijen bomen gevormde lindelaan, liet verbinden met het park Libosad, met daarin een barokke loggia.

 

Jičín organiseert jaarlijks de zogenoemde Wallensteindagen. In het centrum van Jičín vindt men verder nog de Valdicetoren, een Jezuïetencollege, de St. Jacobskerk, de St. Ignatiuskerk en een synagoge. Het Wallensteinplein is de spil van Jičín, met talloze winkeltjes, cafetaria en restaurants.

De stad is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw en komt voor de eerste maal voor in een document uit 1293. De stad was in handen van Wenseslas II van Bohemen die hem schonk aan de adellijke leenheren.

In 1306 kreeg Jičín stadsrechten.

 

Van de veertiende tot de zestiende eeuw ging de stad in verschillende handen over tot die na de slag op de Witte Berg in handen kwam van Albrecht von Wallenstein. Die maakte van de stad, die hij in 1623 gekocht had van keizer Ferdinand II, de hoofdstad van het Hertogdom Friedland. Onder zijn regering maakte de stad een bloei door met onder andere een nieuw stadsplan, barokke gebouwen, regeringsgebouwen en een villa met een groot park

 

Na zijn dood in 1634 werden zijn eigendommen in beslag genomen door een keizerlijke kommissie en werd het weer een provinciestad. Daarenboven werd de stad getroffen door de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog.

 

Bezienswaardigheden

 

Valdická brána

De Valdická-poort is een vierkante stadspoort die dateert uit de 16e eeuw en is het enige overblijfsel van de oude vesting. De toren is 52 meter hoog en om de top te bereiken moeten 156 trappen genomen worden.
De poort is nog in heel goede staat en open voor het publiek.

Oorspronkelijk was het een van de drie torens die deel uitmaakten van de vestingswerken van de stad. Hoewel ze in de 16e eeuw gebouwd werd, vindt men er stukken metselwerk waarbij oude resten van materialen uit de 14e eeuw gebruikt werden. In 1589 werd een groot deel verwoest door een brand.

 

Onder Albrecht van Wallenstein werd die echter opnieuw opgebouwd. Er kwam een derde verdieping bij en een dak in de vorm van een piramide. De bovenste verdieping werd een galerie met een prachtig uitzicht over de stad en het Tsjechisch Paradijs.

 

>>> Adres : Valdštejnovo náměstí <<<
 

Valdštejnský zámek

 

De eerste steen van het Wallenstein kasteel werd ook gelegd in de tijd dat de stadspoort werd gebouwd, dit in opdracht van hertog Valdštejn, helemaal midden in het centrum. Het beslaat één zijde van het Valdštejnovo náměstí (marktplein). Uit die eerste periode is een renaissancevleugel bewaard, de rest ging in de vlammen op tijdens de grote brand en werd in de zeventiende eeuw vervangen door een barok paleis, twee verdiepingen hoog met drie binnenhoven.

Ook een paleistuin ontbreekt niet en vormt nu een aangenaam stadsparkje achter het paleis. Wallenstein had grote plannen om architectuur en natuur te combineren, maar kon ze niet allemaal realiseren. De volledige plannen van de tuin zijn te bekijken in het Streekmuseum dat in het kasteel is ondergebracht.

>>> Adres : Valdštejnovo náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page