top of page
Jilemnice.png

Jilemnice (**)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°36 N 15°30 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie : 
Jilemnice

weerbericht.png
pdf.png

Jilemnice is een stad in de regio Liberec, en maakt deel uit van het district Semily. Jilemnice telt ongeveer 5.800 inwoners.

Jilemnice werd gesticht in het begin van de 14e eeuw als een economisch centrum dat in handen was van het geslacht van de Valdstejns. Helaas zijn historische bronnen niet meer beschikbaar, omdat de overgrote meerderheid van de bronnen werden vernietigd (in het bijzonder door verschillende brandrampen). Gezien de stad door zijn niet zo groot belang eeuwenlang gespaard werd van vernietigingen en er praktisch geen uitbreiding gebeurde, bleef die nagenoeg intact. De uitbreiding van de stad werd nog beperkter sinds 1492, toen de familie Wallenstein de stad en het erbij horende landgoed verdeelde in twee afzonderlijke delen.

 

Van de 15e eeuw zijn er de eerste verwijzingen naar mijnbouw in Jilemnice. In de volgende eeuwen wordt er geavanceerd linnen vervaardigd.

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd het gebied getroffen door een brand, aangestoken door de Zweden. Jilemnice verloor veel van zijn economische invloed, zodat handelsbetrekkingen voor vele jaren verbroken werden. De stad verarmt in die mate dat de bouw van een kleine houten school in 1638 en nogmaals in 1683 de samenwerking van de beide delen van de gesplitste gemeente verbreekt  en de verkoop van gemeentelijke eigendom nodig is. Gedurende de hele 17e eeuw hebben de linnenindustrie en de mijnbouw geen reden van bestaan meer.

 

Met verbetering van de vervoersomstandigheden (vooral na de bouw van belangrijke spoorlijnen) begon het toerisme te ontwikkelen. Jilemnice begon te veranderen in een mooi uitgangspunt voor een bezoek aan de bergstreek van Krkonose.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Jilemnice

 

Het oorspronkelijke kasteel werd in de 16e eeuw gebouwd door de familie Křineč uit Ronov. In 1701 werd het kasteel gekocht door de familie Harrach. In 1714 en 1895 breidden ze het kasteel uit tot zijn huidige vorm. Momenteel herbergt het kasteel het Krkonoše-museum.

Het oorspronkelijke kasteel had alleen de westvleugel met een klokkentoren.

 

Door fascistische bezettingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hun eigendom in beslag genomen en werd de familie Harrach vervolgd door het regime. Na de oorlog vielen het gebouw en de grond in handen van de Tsjecho-Slovaakse staat.

 

>>> Adres : Kostelní 75 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page