top of page

Jimlín (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°19 N 13°45 O
GPS parking : Jimlín 220
Website locatie :
Jimlín

Jimlín.png
weerbericht.png
pdf.png

Jimlín is een kleine gemeente in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Louny. Jimlín telt ongeveer 500 inwoners.

De oudste vermelding van het dorp stamt uit het jaar 1267, wanneer hier een zekere Chotěboř uit Jimlín wordt genoemd. De naam van het dorp komt van de oude Tsjechische eigennaam Jimla, die is ontstaan ​​uit het Duitse "Imram". Het oude fort van de heren van Jimlín stond op de plaats van de huidige huizen nr. 1 en 38. Omdat het in het midden van de 15e eeuw ongeschikt was om in te wonen, vroeg de toenmalige eigenaar Albrecht van Kolovrat aan koning George van Poděbrady toestemming om een ​​nieuw kasteel te bouwen. Hij kreeg zijn toestemming op 2 mei 1465 en negen jaar later verhuisde hij naar een nieuwe zetel (het huidige Nový Hrad).

 

De familie Kolovrat legde vijvers op hun landgoed aan. Het hele gebied ten zuiden van het kasteel was bijvoorbeeld een grote vijver. In de 16e eeuw braken de Kolovrat-vijvers verschillende keren en veroorzaakten overstromingen in de voorstad Louny in Žatec.

 

In 1588 werd het landgoed Nové Hrady gekocht door de heren van Vřesovice. Tijdens de belegering van Louny door Wallenstein in november 1618 vielen de armen van het dorp het kasteel binnen en namen voedselvoorraden in.

 

In 1767 kochten de Schwarzenbergs het landhuis.

 

Jimlín was een dorp aan de landsgrens, maar behield zijn Tsjechische karakter.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Jimlín

 

De eerste vermelding van het kasteel stamt uit de 14e eeuw, toen Záviš van Jimlín zijn fort boven het dorp bouwde.

Na 1465 werd het fort omgebouwd tot een kasteel. Later werd het opnieuw verbouwd, dit keer in renaissancestijl.

 

Het hele landgoed, zwaar op de proef gesteld door de Dertigjarige Oorlog, werd bijna geplunderd en het kasteel werd zwaar beschadigd door de voortdurende afwisseling van vijandelijke en keizerlijke troepen en door de grote opstand van de onderdanen in 1639.

 

Ondanks de moeilijke financiële situatie begon de Premonstratenzer Orde met het herstellen van de oorlogsschade en de barokke aanpassingen aan het kasteel, waaronder de bouw van een nieuwe kapel van Sint-Jozef en een woonvleugel bij de noordmuur. De met hout versierde plafonds in de oostvleugel en in de grote zaal van het paleis dateren waarschijnlijk ook uit deze periode.

In de jaren 1815-1816 deed het dienst als militair hospitaal. Na 1949 raakt het echter in verval, maar werd recent gerestaureerd en open gesteld voor het publiek.

 

>>> Adres : Jimlín 220 <<<
>>> Website :
 Zámek Jimlín <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page