top of page
Jindřichův Hradec.png

Jindřichův Hradec (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°8 N 15°00 O
GPS parking : Náměstí Miru
Website locatie :
Jindřichův Hradec

weerbericht.png
pdf.png

Jindřichův Hradec bevindt zich in Zuidoost-Bohemen en heeft zijn eigen kenmerkende charme. Het landschap, verweven door beekjes, rivieren en vooral vijvers, rijst hier op van het Třeboň-bekken naar de beboste heuvels van Tsjechisch Canada om zijn diversiteit in slechts een klein gebied te tonen. En een echt juweel midden in deze natuurlijke schoonheid.

De stad ligt boven de Vajgar-vijver, waarvan het oppervlak het prachtige panorama van het gotische kasteel en het renaissancistische paleis weerspiegelt, een stomme getuige van de vroegere glorie van zijn voormalige aristocratische inwoners.

 

Het begin van Jindřichův Hradec is verbonden met het bestaan van een Slavische versterkte nederzetting en was een belangrijk zuidelijk strategisch punt van de staat onder leiding van de Přemyslovec-dynastie.

Het oudste bewaarde geschreven rapport over Hradec is van 1220, toen het landhuis van Jindřichův Hradec eigendom was van de stichter van de heren van Hradec, Jindřich I, de oudste zoon van Vítek van Prčice. Hij bouwde een gotisch kasteel op de plaats van de voormalige nederzetting, waarna een stad is ontstaan uit de vroegere ambachten en de handel rond het kasteel in het midden van de 13e eeuw. De huidige naam van de stad werd voor het eerst gedocumenteerd in 1410. Het wapen van de heren van Hradec, een gouden roos op een blauwe achtergrond, aangevuld met twee gouden koninklijke leeuwen en de eerste "W" met een kroon, een voorrecht van koning Vladislav II uit 1483, is tot op de dag van vandaag in het wapen van de stad gebleven.

 

De ontwikkeling van de stad bereikte zijn hoogtepunt tijdens het bewind van de laatste heren van Hradec in de tweede helft van de 16e eeuw. In die tijd werden originele gotische huizen gereconstrueerd en werden nieuwe Renaissance burgershuizen gebouwd op het plein en in aangrenzende straten.

 

Toen na de Dertigjarige Oorlog in 1654 een lijst met burgers en huizen werd opgesteld, stond Jindřichův Hradec met zijn 405 bezette huizen op de tweede plaats in de volgorde van Boheemse steden, direct na Praag. Echter, al snel nadat de stad haar belangrijke politieke positie verloor vanaf het einde van de 17e eeuw was het niet langer de residentiële stad van de nieuwe eigenaren van het landhuis, de familie Černín, en geleidelijk daalde het economisch belang dan ook.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van Johannes de Doper

 

Een van de meest opmerkelijke monumenten in Jindřichův Hradec, het complex van de kerk van St. Johannes de Doper met aangrenzende gebouwen van het voormalige Minorietklooster en het later gebouwde ziekenhuis, bevindt zich in het noordoostelijke puntje van het historische centrum. De gotische kerk, gelegen op de plaats van een originele Romaanse heiligdom, werd geleidelijk aan opgebouwd vanaf het begin van de 13e eeuw. In de volgende eeuw werd de Sint-Nicolaaskapel gebouwd, die soms een parel van de hoge gotiek wordt genoemd. De originele rijke gotische fresco decoratie van de kerk, een van de belangrijkste uitingen van de Tsjechische muurschildering van het midden van de 14 e eeuw, werd gedeeltelijk verstoord door een sterren ribgewelf van de 15e eeuw. Interessante architectuur, een groot aantal muurschilderingen, vele grafstenen (de meest waardevolle zijn de gotische grafsteen van Magdalena van Gleichen uit 1492 gemaakt van rood marmer, en de Renaissance grafstenen van de heren Štěpanovský van Lisov van het begin van de 17e eeuw) en de vroegbarokke kerkinhoud creëert in het gehele complex een uniek monument van Midden-Europese betekenis.

>>> Adres : Štítného 124 <<<

Marktplein

 

Het centrum van het historische deel van Jindřichův Hradec wordt gevormd door het Náměstí Míru-plein met een voormalig gotisch stadhuis, meerdere keren herbouwd (het eerste document over reparaties aan het stenen stadhuis dateert uit 1493), met het stadswapen bevestigd aan de voorgevel. Het zogenaamde Langer's huis trekt aan de noordoostkant van het plein de aandacht. Dit is een uniek, oorspronkelijk gotisch gebouw, later herbouwd in de renaissancetijd, waarvan de voorgevel is versierd met figurale sgraffiti met bijbelse motieven. De arcade is gebogen door een diamanten gewelf.

>>> Adres : Náměstí Míru <<<

Kasteel

 

Het uitgestrekte complex van het gotische kasteel en het renaissancistische paleis is ongetwijfeld het unieke culturele en historische monument van Jindřichův Hradec, gebouwd over vele eeuwen op het rotsachtige voorgebergte tussen de rivier de Nežárka en de stroom Hamerský, waar de huidige Vajgar-vijver werd gebouwd.

 

Het oorspronkelijk vroeg-gotisch gebouw met ronde toren werd vergroot ten tijde van Oldřich III van Hradec in de 1e helft van de 14 eeuw. De echt unieke muurschilderingen illustreren de legende van St. George, de patroonheilige van de ridder, populair in die tijd, en zijn afkomstig uit 1338. Het oorspronkelijk middeleeuwse kasteel werd vergroot door een weelderig Renaissance-paleis met grote en kleine arcades en een unieke Rondelle, die de ultieme uitdrukking is van meesterlijke Italiaanse Renaissance-constructie.

De vestingwerken van het paleis zijn het best bewaard gebleven boven de Nežárka-vallei en gaan verder dan de vestingwerken van de stad met de Nežárecká-poort. Goed bewaarde leerlooierijhuizen met typische mansarddaken, die voldoende ruimte bieden voor het drogen van leer, staan ​​nog steeds in Pod Hradem Straat, die slingert tussen de rivier en de wallen. In 1954 verhuisde de bekende tapijtwerkplaats van Marie Teinitzerová naar een van deze huizen onder het paleis.

>>> Adres : Dobrovského 1 <<<

>>> Website : Kasteel J. Hradec <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page