top of page
Jirkov.png

Jirkov (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Chomutov
Coördinaten locatie : 50°30 N 13°27 O
GPS parking : Nábřeží
Website locatie : 
Jirkov

weerbericht.png
pdf.png

Het begin van de geschiedenis van de stad Jirkov is niet erg duidelijk en dateert uit het laatste derde van de 13e eeuw. De bewering dat Jirkov in 1269 werd opgericht op initiatief van koning Přemysl Otakar II, in wiens belang de kolonisatie van bossen in de grensbergen was, wordt echter niet onderbouwd. Rond 1300 stond hier echter een gotische kerk, aangezien Jirkov eigenlijk was gesticht als kolonisatiedorp aan de Tsjechisch-Saksische grens.

In de 19e eeuw begonnen de families van de fabrikanten Kühne en Tetzner zaken te doen in de stad. Het belang van de stad werd versterkt door de verbinding met andere steden door een netwerk van wegen en spoorwegen (1872), zodat textiel- en papierproducten en bier van de Jirkov-brouwerij gemakkelijker konden worden afgeleverd in de nabije en verre omgeving.

Jirkov heeft het nieuwe millennium verwelkomd als een substantieel moderne stad, die zijn potentieel om een ​​populaire toeristische bestemming te worden, vervult. De stad telt ongeveer 20.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Děkanský kostel sv. Jiljí

 

De kerk staat op de plaats van een vroeg-gotische verdedigingskerk van rond 1300. Ze werd gebouwd op een versterkt eiland in de rivier de Běle en was alleen toegankelijk via een brug. Er is een nieuwe gebouwd in 1568, maar de originele delen van het gebouw zijn bewaard gebleven. Rond 1748 werd de Červenohrecká-kapel aan de zuidkant toegevoegd, samen met de kapel van St. Jan Nepomucký met een aparte ingang vanaf het plein, die nu ommuurd is. De kerk werd verschillende keren hersteld, meest recentelijk door protestanten in 1590.

 

De kerk bestaat uit één schip en wordt bekroond door een onduidelijke pastorie, heeft een enorme vestibule en een toren met drie verdiepingen met een galerij en een koepel met een lantaarn. De buitenkant is eenvoudig, de ramen in de boot zijn spits toelopend.

>>> Adres : Kostelní 56 <<<

Městská věž

De bouw van de toren die aan de noordkant aan de kerk is bevestigd, duurde vijf jaar (1540-1545). Vanaf het begin had de toren een verdedigend en beschermend karakter - om branden en de naderende ongenode gasten tijdig te detecteren. In 1640 werd de eerste klok in de toren geplaatst. Een enorme storm vernietigde in die tijd de hele kerkkoepel en daarom verscheen in 1642 een nieuwe koepel, maar zonder een historisch vaandel. Minstens één keer per eeuw werden de kerk en de toren of de uivormige koepels hersteld.

De stadstoren is nog geen 29 meter hoog, de muren van de toren zijn van steen, ze versmallen naar boven en in de galerij staan ​​bakstenen en versterkte pilaren. Vanaf de voordeur leidt een houten wenteltrap naar de eerste verdieping.

De toren heeft zes verdiepingen, de vijfde heeft een klokkentoren. De ruimte onder de eerste verdieping is van buiten ontoegankelijk. Ze is verbonden met de kerk van St. Jiljí en wordt gebruikt door het decanaat.

De toren is in hoogte verdeeld door stenen kroonlijsten. Sommige van de openingen in de gevel hebben stenen bekleding. Op de noordmuur van de toren staat een sculptuur van het stadsembleem van Jirkov.

>>> Adres : Kostelní 56 <<<

Fontein

De fontein staat in het midden van nám. Dr. E. Beneš. Ze dateert van het einde van de 18e eeuw en werd gewijzigd na 1800.

 

In het midden van het stuwmeer is een lage ronde kom met reliëfs van dierenkoppen, gemonteerd op een prismatisch voetstuk met reliëfs van waterdieren.

>>> Adres : nám. Dr. E. Beneše <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page