top of page

Jizerní Vtelno (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 50°22 N 14°51 O
GPS parking : Jizerní Vtelno 83
Website locatie :
Jizerní Vtelno

Jizerní-Vtelno.png
weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Jizerní Vtelno ligt in het district Mladá Boleslav, Midden-Bohemen, tien kilometer ten zuidwesten van Mladá Boleslav. Er wonen hier permanent ongeveer 350 inwoners. De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1229.

 

De ligging van het dorp is gelegen in een agrarisch gebied met een vervuilde omgeving. De transportmogelijkheden  van het dorp (regelmatige buslijnen, het nabijgelegen treinstation in de naburige regio Krnsko) stimuleren bezoekers rechtstreeks naar toeristische bestemmingen in de nabije of verre omgeving, zoals bijvoorbeeld het kasteel Stránov, dat open is voor het publiek en de kerk van St. Wenceslas op het kasteelterrein, de beroemde "hazelnootweg" van de componist Bedřich Smetana, een monument voor Miroslav Tyrš of verschillende gedenkwaardige bomen. Door het dorp lopen diverse fietspaden en routes.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Stránov

 

Het kasteel kreeg zijn huidige romantische uitstraling tijdens de neo-renaissancistische reconstructie aan het einde van de 19e eeuw.

 

Het kasteel werd in 1917 gekocht door de president van de Škoda-fabriek en de senator van het parlement, Josef Šimonek, en hij woonde daar met zijn gezin tot het in 1950 werd genationaliseerd.

 

Na de nationalisatie werd het kasteel gebruikt als kindertehuis (de collectieve boerderij bevond zich op het voorplein), waarmee alle ongevoelige verbouwingen overeenkwamen. Sinds 2003 is Stránov weer in handen van de familie Šimonk. Het kasteel werd in 2004 voor het eerst in zijn geschiedenis voor het publiek geopend en hier vinden geleidelijk gedeeltelijke reconstructies van het interieur en exterieur van het kasteel plaats. In 2013 is er een stijlvol kasteelcafé bijgekomen.

 

>>> Adres : Jizerní Vtelno 83 <<<

>>> Website : Zámek Stránov <<<

 

Kerk van St Wenceslas

 

De kerk van de St. Wenceslas werd gebouwd door de eigenaar van het Nový Stránov-kasteel, Jan Václav Příchovský uit Příchovice, in 1767. Het gebouw is ontworpen door architect Filip Heger, die de reconstructie van de oude graanschuur en watertoren ontwierp.

 

Het lot van het kasteelcomplex werd bezegeld in 1948, toen het geheel, inclusief de kerk, in beslag werd genomen door de laatste eigenaar, Josef Šimonek. De kerk samen met het economische deel van het kasteel werd toen beheerd door de plaatselijke collectieve boerderij, die de gebouwen zonder goed onderhoud gebruikte, en na verloop van tijd werden de boerderijgebouwen ruïnes, verschillende gebouwen verdwenen volledig. De kerk brandde af en liet alleen de ommuring over.

 

Omdat het grootste deel van het complex in 2003 in restitutie aan de familie Šimonk werd teruggegeven, begon de huidige eigenaar met de wederopbouw van het kasteel en werd tegelijkertijd de kerk gerestaureerd.

De kerk is een laatbarok gebouw met een rechthoekige plattegrond gedeeld door pilasters, aan de oostzijde met een decoratieve gevel. Aan de westkant is een prismatische toren met ronde wanden die overgaat in het metselwerk van het schip. Het dak is bedekt met een stenen piramide.

Onder het zuidelijke oratorium is een sacristie. De balk is van baksteen.

 

De kerk heeft momenteel geen erediensten.

 

>>> Adres : Jizerní Vtelno 83 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page