top of page

Křtiny (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Blansko
Coördinaten locatie : 49°18 N 16°45 O
GPS parking : Křtiny 1
Website locatie : 
Křtiny

Křtiny.png
weerbericht.png
pdf.png

Křtiny, verscholen aan de bovenrand van de Karst Josefovské-vallei, ongeveer 15 km ten noordoosten van Brno, is een ideale bestemming voor toeristen en pelgrims en tegelijkertijd een startpunt voor het verkennen van het centrale deel van de Moravische Karst.

 

Hun buitengewoon rijke geschiedenis, die teruggaat tot vóór 1237 en de eeuwenoude Mariale bedevaartstraditie, wordt aangevuld door de directe omgeving van de Moravische Karst en zijn rotsachtige romantische valleien, grotten en sloten.

 

Met zijn ongeveer 800 inwoners en een hoogte van 400 tot 500 meter biedt Křtiny zijn bezoekers uitgebreide culturele, spirituele, sportieve en sightseeing-activiteiten.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Křtiny

 

De oorspronkelijke barokke residentie van de Premonstratenzer Orde, gebouwd in de directe omgeving van de kerk, werd in de negentiende eeuw herbouwd tot een prachtig classicistisch kasteel, wat de monumentaliteit van Santini's architectonische werk nog eens onderstreept.

 

De overblijfselen van de voormalige eigenaren van het kasteel, de heren van Bubno en Litice, rusten nu in een ontoegankelijke crypte onder de kapel van St. Anne. Hun oorspronkelijke tombe in de kloostergangen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door een bom verwoest.

 

Het kasteel is de afgelopen jaren kostbaar gereconstrueerd door de huidige eigenaar. Tegenwoordig biedt het zijn catering-, accommodatie- en ruimtecapaciteiten aan individuele bezoekers, hele groepen en grotere sociale evenementen.

 

>>> Adres : Křtiny 1 <<<

 

Kostel Jména Panny Marie

 

De kerk van de Maagd Maria met de kapel van St. Anny werd gebouwd in 1718-1750 ter vervanging van twee oudere middeleeuwse tempels. De auteur van het ontwerp van het uitgebreide bedevaartsoord was Jan Blažej Santini. Het werk begon in 1718 door de Brno-architect FB Klíčník met de bouw van de kapel van St. Anny, die ergens eind jaren twintig werd voltooid.

 

De eerste steen van de kerk werd gelegd in 1728, maar het werk ging langzaam door en de ruwe constructie werd pas in 1744 voltooid. De kerk werd pas in 1771 ingewijd. In 1844 brandden alle daken af ​​in een brand, en het jaar daarop werden er nieuwe gebouwd.

 

Verdere schade trad op tijdens de oversteek van het front precies een eeuw later in 1945. Reparaties duurden bijna een kwart eeuw vanaf het midden van de jaren zeventig tot het einde van de jaren negentig.

 

Heden is het een bekend bedevaartsoord.

 

>>> Adres : Centrum <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page