top of page
Kadań.png

Kadań (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Chomutov
Coördinaten locatie : 50°23 N 13°16 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Kadań

weerbericht.png
pdf.png

Kadaň is een stad in de regio Ústí nad Labem. Ze ligt aan de oever van de rivier Eger. Alhoewel de stad gesitueerd is in het industriële gedeelte van Tsjechië, zijn er geen grote industrieën in de stad. De inwoners werken meestal op kantoor of pendelen.

 

Kadaň is een toeristisch centrum met als belangrijkste hoogtepunten het franciscanerklooster en het historische stadsplein met stadhuis in hooggotiek. Het is ook de stad met de nauwste straat in Tsjechië, Katova ulička, met slechts 66,1 cm op het smalste stuk.

Kadaň telt ongeveer 19.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

 

Stadhuistoren

 

De stadhuistoren uit het begin van de 16e eeuw bereikt een hoogte van 53,75 meter en is daarmee het hoogste gebouw in Kadaň.

 

Het stadhuis met een atypische stenen toren bewijst dat Kadaň in de middeleeuwen een zeer rijke stad was. Tot op de dag van vandaag wordt het gebruikt en dient het hetzelfde doel waarvoor het werd gebouwd.

 

Vermeldenswaard is ook de stadhuiskapel op de eerste verdieping van de toren. Ze diende vroeger als een plaats van aanbidding voor raadsleden. Hier vindt men ook de klok van het stadhuis, gebouwd door Mikuláš van Kadaň, die ook heeft meegewerkt aan de bouw van de astronomische klok op het oude stadsplein in Praag.

 

>>> Adres : Mírové nám. 1<<<

 

Frantiscaner klooster

 

Het laatmiddeleeuwse Franciscaanse bedevaartsklooster in Kadaň is al meer dan een half millennium het middelpunt van vorsten en diplomaten, geestelijken en seculiere pelgrims, kunstenaars en beschermheren, edelen en het gewone volk. Een van de eerste donateurs, Jan Hasištejnský van Lobkowicz, bedacht het gebouw als een weerspiegeling van zijn indrukken van de heilige plaatsen in Jeruzalem.

 

Vanaf het begin waren de leden van de Franciscan-Observanten Orde belast met het geestelijk bestuur. De artistieke waarde van het klooster was onder de indruk van de bouwers, vooral door het keldergewelf (misschien het eerste in Tsjechië), schilders uit de omgeving van Lucas Cranach st. (en later andere kunstenaars) door de muren van het gehele interieur van de Kerk van de Veertien Heilige Helpers en beeldhouwers te versieren, vooral met grafwerken, aangezien de kerk ook diende als een belangrijke begraafplaats.

 

Het behoort tot de nationale culturele monumenten en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kadaň. Het klooster is het oudste bedevaartsoord van de Veertien Heilige Helpers in de Tsjechische landen.

 

In het bovenste deel van het complex is een deel van de tuin ingericht als ontspanningspark. Het is een vrij toegankelijke tuin.

 

>>> Adres : Švermova 474 <<<

 

Kasteel

 

Het uitzicht op het machtige Kadaň-kasteel, dat meer dan 750 jaar aan de rand van de gneisrots boven de Ohří-rivier oprijst, spreekt direct tot de verbeelding.

 

Oorspronkelijk was het een vroeg-gotisch koninklijk kasteel, een van de zogenaamde Midden-Europese kastelen. Het maakt deel uit van de bewaard gebleven stadsversterkingen, die het hele historische stadscentrum omringen.

 

Het is een zeer belangrijk bouwwerk van kasteelarchitectuur in Centraal-Europa en daarom is het geen wonder dat het een van de beschermde culturele monumenten van Tsjechië is.

 

>>> Adres : Tyršova <<<

 

Mikilov-poort

 

De poort behoort tot de binnenste gordel van de stadsmuren, die uiterlijk in het midden van de 14e eeuw is ontstaan. De oorspronkelijke naam is afgeleid van het dichtstbijzijnde dorp Mikulovice, waar de oude handelsroute van Kadaň naar Saksen doorheen liep. Het wordt ook het heilige poort genoemd.

 

De Mikulov-poort is de laatst bewaarde toren van de stadsversterkingen.

 

>>> Adres : J. Švermy 18 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page