top of page
Karlovy-Vary.png

Karlovy Vary (***)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°13 N 12°52 O
GPS parking : Doktora Davida Bechera
Website locatie :
Karlovy Vary

weerbericht.png
pdf.png

De geschiedenis van Karlovy Vary gaat terug tot de 14e eeuw, toen Karel IV daar een spa oprichtte, genaamd “Horké Lázně u Lokte”, wat warmwaterbron te Loket betekent. Karel IV was dezelfde koning naar wie de beroemde Karelsbrug in Praag werd genoemd. De nederzetting werd later omgedoopt tot Karlovy Vary en kreeg in 1370 stadsrechten. Karl is de Tsjechische versie van de naam "Karel" en Vary is het meervoud van “var”  wat koken betekent.

Karlovy Vary dankt zijn ontwikkeling tot een van de populairste kuuroorden van Europa aan de publicaties van David Becher en Josef von Löschner in de late 18e en 19e eeuw. Het aantal bezoekers groeide gestaag en vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bezochten jaarlijks ongeveer 70.000 mensen het kuuroord. Onder hen waren veel aristocraten, politici, kunstenaars en zeer welgestelde mensen.

 

In 1918, na de Eerste Wereldoorlog, werd de stad opgenomen in de onafhankelijke Tsjecho-Slowaakse staat. In 1929 werd de luchthaven Karlovy Vary geopend. Het grootste deel van de bevolking van de stad in die tijd was Duitstalig. In 1938 werd de stad opgenomen in nazi-Duitsland als onderdeel van het Sudetenland, volgens de voorwaarden van de Overeenkomst van München.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van de Duitse bevolking verdreven. Tussen 1948 en 1989 werden alle spa-instellingen en resorts genationaliseerd en gecontroleerd door de communistische staat.

 

Sinds de val van het communisme in 1989 is de stad geleidelijk in oude glorie hersteld. Het centrum bruist van het leven en bezoekers kunnen genieten van een zeer breed scala aan spabehandelingen.

 

Bezienswaardigheden

Colonnades zijn een karakteristiek element in het stadsbeeld van Karlovy Vary. Dankzij de colonnades kunnen bezoekers ook bij regenachtig weer genieten van de bronnen. Er zijn vier belangrijke colonnades in de stad.

Tržní kolonáda

Dit is een witte, houten structuur in het centrum van de stad op de linkeroever van de rivier de Teplá. Ze werd gemaakt door de Oostenrijkse architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer in Zwitserse chaletstijl en werd in 1883 voor het publiek geopend.

>>> Adres : Tržiště <<<

 

Mlýnská kolonáda

 

De Mlýnská kolonáda is de grootste van alle colonnades in de stad. Ze bevindt zich in het spacentrum in de straat Mlýnské Nábřeží. Deze zuilengalerij is het werk van de beroemde Tsjechische architect Josef Zítek, die het in neoklassieke stijl heeft gebouwd. Ze werd geopend in 1881. De Molen Colonnade herbergt het lekken van vijf minerale bronnen.

 

>>> Adres : Mlýnské Nábřeží <<<

Sadová kolonáda

Sadová kolonáda bevindt zich in  het park van Dvořák ( Dvořákovy sady ), naast de straat Zahradní. Dit is een andere colonnade ontworpen door Ferdinand Fellner en Hermann Helmer. Ze werd geopend in 1881 en herbergt het sijpelen van slangbron (Hadí pramen).

>>> Adres : Mlýnské Nábřeží <<<

 

Vřídelní kolonáda

 

De warmwaterbron colonnade (Vřídelní kolonáda) bevindt zich in het spacentrum, naast Divadelní náměstí). Ze herbergt de meest spectaculaire geisers van de stad: heet water bron (Pramen Vřídlo). Het water heeft een temperatuur van 72° C en de fontein bereikt een hoogte van ongeveer 12 m. Elke minuut wordt ongeveer 2.000 liter mineraalwater uitgestoten.

Het water wordt gedeeltelijk omgeleid naar verschillende kleinere fonteinen met lagere temperaturen, geschikt om te drinken. De zuilengalerij is het werk van Jaroslav Otruba (hij staat ook bekend voor het ontwerpen van stations van de metro van Praag) en werd voltooid in 1975. De huidige constructie verving een eerdere gietijzeren structuur ontworpen door de eerder genoemde Ferdinand Fellner en Hermann Helmer.

>>> Adres : Divadelní nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page