top of page
Karlštejn.png

Karlštejn (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Beroun
Coördinaten locatie : 49°55 N 14°10 O
GPS parking : Karlštejn 334
Website locatie :
Karlštejn

weerbericht.png
pdf.png

Het nationale natuurreservaat Karlstejn is bezaaid met een aantal gemarkeerde wandelpaden (iets meer dan 40), waarvan sommige toegankelijk zijn voor motorvoertuigen en fietsers. Klimterreinen, waarvan er zes in het aangegeven gebied zijn, zijn geen uitzondering. Een belangrijk cultureel monument is het kasteel zelf, gesticht in 1348 door keizer Karel IV.

Het kleine stadje Karlštejn is ook het centrum van filmlocaties.

 

De centrale parkeerplaats bevindt zich langs de hoofdweg die langs de oevers van de rivier de Berounka slingert. De bezoeker bevindt zich in het beschermde landschapsgebied van de Boheemse Karst en in het Karlštejn natuurreservaat en daarom is parkeren in andere delen van het dorp zeer beperkt door de zone "Niet parkeren". Doorgang door het voetgangersgebied naar en van het kasteel kan van 9:00 tot 18:00 u. (in de zomermaanden tot 19:30).

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Karlstejn

 

Het kasteel Karlštejn werd gesticht door de Tsjechische koning en de heilige Romeinse keizer Karel IV in 1348, hetzelfde jaar toen de koning de nieuwe stad Praag en de Karels-universiteit oprichtte. Het kasteel werd gebouwd om de koninklijke schatten en kroningsjuwelen van het Romeinse rijk te bewaren en diende als de beschermplaats voor de koning. De Tsjechische kroningsjuwelen werden daar bijna 200 jaar bewaard tijdens en na de Hussite-oorlogen in de 15e en 16e eeuw.

 

Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de gotische stijl en gereconstrueerd in de renaissancestijl in de 16e eeuw. Het dankt zijn huidige uitstraling aan de puristische neogotische stijl, ontworpen door architect Josef Mocker aan het einde van de 19e eeuw - overigens in dezelfde periode toen het grootste deel van de nieuwe stad Praag werd herbouwd.

 

Karlštejn staat op een heuvel omringd door andere heuvels, dus het kan niet worden gezien totdat je heel dichtbij komt. Deze slimme strategie heeft zijn vruchten afgeworpen. Omdat het onmogelijk is om het kasteel van ver te zien (en dankzij de dikke muren), is het in het verleden nooit veroverd.

 

>>> Adres : Karlštejn 334 <<<

>>> Website : Kasteel Karlštejn <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page