top of page
Karviná.png

Karviná (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Karviná
Coördinaten locatie : 49°51 N 18°33 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Karviná

weerbericht.png
pdf.png

Karviná is een stad in de regio Moravië-Silezië, liggend aan de rivier Olza. Het is een belangrijke industriestad en telt ongeveer 50.000 inwoners.

 

Karviná ligt in de historische regio Cieszyn Silezië en is een van de belangrijkste mijnbouwactiviteitencentra in Tsjechië. Samen met naburige steden vormt het het industriële Ostrava-Karviná koolbekken.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

De geschiedenis van het kasteel is voornamelijk verbonden met de oprichters, die de prinselijke familie waren van de familie Piast uit Těšín, en met de laatste eigenaren, de familie Larisch-Mönnich, die een belangrijke positie bekleedde aan het keizerlijk hof en familie was van keizerin Elizabeth genaamd "Sissi".

 

Het kasteel is aan één kant verbonden door een overdekte gang met het oratorium van de kerk van de verheerlijking van het Heilig Kruis. Anderzijds is het door een glazen gang verbonden met het "Lottyhaus" bijgebouw, waarmee het een verenigde architectonische eenheid vormt. Bij de hoofdingang staan ​​aan weerszijden twee vroegbarokke

Herculesbeelden.

 

Vanaf de zuidkant wordt het kasteel omgeven door het kasteelpark (Božena Němcová park) met een oppervlakte van 36 ha. In het park staan veel zeldzame bomen.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. 1 <<<

 

Kostel Povýšení svatého Kříže

 

De Kerk van de Verheffing van het Heilige Kruis (oorspronkelijk de Kerk van de Maagd Maria) is het oudste architectonische monument in de  stad Karviná  en een van de oudste architectonische monumenten in de regio's Karviná en Těšín in het algemeen.

 

Zijn eerste constructie dateert uit de late 13e en vroege 14e eeuw, al snel na de oprichting van Fryštát (vandaag Karvina).

 

Het is een origineel stenen gotisch gebouw met één schip met een plattegrond van een Latijns kruis, later aangepast in renaissance- en barokstijl. Sinds 1958 is het beschermd als cultureel monument van Tsjechië.

 

>>> Adres : Pivovarská 11/1A <<<

 

Stadhuis

 

Oorspronkelijk was het een houten gebouw dat in 1504 door de stad werd gekocht met als doel het stadhuis te vestigen. Tijdens de brand van de stad in 1511 werd het verwoest en op hun stenen fundamenten werd in 1520 een nieuw stadhuis gebouwd met gewelfde kelders uit de Renaissance. In de jaren 1564-1569 werd er een stenen renaissancetoren aan toegevoegd.

 

Tijdens de vierde catastrofale stadsbrand van het jaar 1823 werd het gebouw verwoest, en werd het later opnieuw opgebouwd in Empire-stijl.

 

>>> Adres : Fryštátská 72 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page