top of page
Kladno.png

Kladno (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Kladno
Coördinaten locatie : 50°08 N 14°06 O
GPS parking : Nám. Starosty Pavla
Website locatie : 
Kladno

weerbericht.png
pdf.png

De eerste vermelding van Kladno stamt uit het begin van de 14e eeuw. Het was een klein dorpje in bezit van de familie Kladensti van Kladno.

 

In 1830 werd de paardenspoorweg Praag-Lány in gebruik genomen, dit was de tweede spoorweg op het Europese vasteland. In dezelfde tijd werd er een kolenmijn geopend in Kladno, wat ervoor zorgde dat de stad een industrieel centrum begon te worden en snel groeide. Hierdoor kreeg Kladno de status van stad in 1870, en in 1898 van koninklijke bergstad.

 

De tijden van voorspoed duurden voor de stad tot de bezetting door de nazi's in maart 1939. Kladno groeide gestaag tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuis van Kladno werd gebouwd in 1897-1898 in neorenaissancestijl volgens het project van Jan Vejrych, versierd met een ridderbeeld van Antonín Popp. De decoratie van de gevel is afkomstig van Adolf Liebscher, ook de ceremoniële zaal is versierd met een drieluik van deze auteur, waarin een allegorie van mijnbouw en metallurgie wordt afgebeeld.

 

>>> Adres : nám. Starosty Pavla <<<

 

Kasteel

Het kasteel was oorspronkelijk een fort, Hořejší genoemd, waaruit tot op de dag van vandaag een gotische kelder bewaard is gebleven. In de jaren zestig werd op deze locatie een drievleugelig gebouw met twee verdiepingen in renaissancestijl gebouwd, dat in 1738-1740 door KI Dientzenhofer werd herbouwd tot zijn huidige barokke uitstraling met één verdieping.

In de westvleugel bevindt zich de kasteelkapel van St. Lawrence, die wordt gebruikt om missen en huwelijksceremonies te organiseren.

 

Het kasteel is gereconstrueerd en herbergt de kasteelgalerij van de stad en een filiaal van de gemeentelijke bibliotheek van Kladno. Naast het gebouw ligt een gerenoveerde kasteeltuin met een berenverblijf.

 

>>> Adres : Zádušní ulice <<<

 

Kaple sv. Floriána

 

Oorspronkelijk was hier een ziekenboeg voor arme landheren, die werd opgericht in 1610. Het gebouw werd gebouwd in barokstijl naar het ontwerp van KI Dientzenhofer, waarvan de plattegrond een cirkel is waarin een vierkant is gegraveerd.

Het door de architect ontworpen gebouw heeft een kruis in plan en een achthoekige ruimte onder de koepel, heeft een diameter van 8,9 m en is gewelfd op een hoogte van 16,2 m.

De eerste steen van de kapel werd gelegd in 1751, het gebouw werd voltooid en plechtig ingewijd in 1872.

 

>>> Adres : ulice T. G. Masaryka <<<

 

Voormalige apotheek

 

De apotheek werd opgericht in 1884, herbouwd in de neorenaissancistische vorm in 1891 volgens het project van Václav Krotký. Ze is versierd met rijke sgraffito-versiering door J. Bosáček volgens het ontwerp van Mikoláš Alš.

 

>>> Adres : ulice T. G. Masaryka <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page