top of page
Kladruby.png

Kladruby (*)

Regio (kraj) : Plzen
District (okres) : Tachov
Coördinaten locatie : 49°43 N 12°59 O
GPS parking : nám. Republiky en 193

Website locatie : Kladruby

weerbericht.png
pdf.png

Kladruby is een stad in West-Bohemen, in het district Tachov en ligt 30 km ten westen van Plzeň en 5 km ten zuiden van Stříbro. Kladruby ligt op een hoogte van ongeveer 400 meter boven de zeespiegel aan de rivier Úhlavka.

De totale oppervlakte van de gemeente is ongeveer 50 km² en telt ongeveer 1.500 inwoners.

Bezienswaardigheden

 

Benedictijnenklooster

 

Het Benedictijnenklooster van Kladruby is één van de oudste Tsjechische kloosters. Het is gesticht in 1115. In 1712-1726 is het herbouwd door de Italiaanse architect Santini die het een barok-gotisch uiterlijk gaf dat nergens buiten Bohemen te zien was.

 

Santini heeft de torens van de kerk laten slopen en heeft ze door een hoge koepel afgesloten met een lantaarn met een gouden vorstenkroon. Deze symboliseert de stichter van de kerk: Premysliden vorst Vladislav I, die in de kerk begraven ligt. De Onze Lieve Vrouwe kerk is in 1726 afgewerkt.

 

Het klooster heeft een belangrijke rol gehad tijdens de laatste dagen van de aartsbisschoppelijke vicaris Jan van Pomuk. Hij werd later, in de 18e eeuw, als Johannes Nepomuk tot heilige verklaard. Zijn beeldjes versieren vandaag praktisch iedere dorpsbrug in Tsjechie. In het klooster is een expositie te zien over de geschiedenis van de benedictijnen, een beeldhouwerk van Matthias Bernard Braun en een vroeg-gotische Madonna van Kladruby.

 

>>> Adres : 193 richting Kladruby <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page