top of page
Kladruby nad Labem.png

Kladruby nad Labem (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Pardubice
Coördinaten locatie : 50°03 N 15°29 O
GPS parking : Kladruby nad Labem 1
Website locatie : 
Kladruby nad Labem

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Kladruby nad Labem ligt in Oost-Bohemen in de regio Pardubice. Het is ongeveer 90 km van Kladruby naar Praag, 25 km naar Pardubice en 9 km naar Přelouč. Het dorp ligt in het laagland van de Elbe en de hoogte rond het dorp ligt tussen de 200-220 m.

 

Kladruby nad Labem bestaat uit vier dorpen: Kladruby nad Labem, Bílé Vchynice, Kolesa en Komárov. In deze gemeenten wonen ongeveer 650 inwoners. De oppervlakte van het dorp is ongeveer 24 km².

 

De eerste vermelding van het dorp dateert waarschijnlijk uit 1295 - in dat jaar werd Kladruby, als eigendom van het Premonstratenzer klooster in Litomyšl, verpand aan de provoost Jan in Vyšehrad. Andere rapporten dateren uit 1350, toen de pastoor Martin werd benoemd tot lid van de Kladruby-parochie.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Kladruby nad Labem

 

Het kasteel samen met de kerk van St. Václav en Leopold vormen één eenheid en maken deel uit van de Nationale Stoeterij, die sinds 2002 een nationaal cultureel monument is. Oude Kladruby-paarden, stallen en een kasteel maken deel uit van rondleidingen.

 

De eerste vermelding van het kasteel dateert uit 1588. Het kasteel werd gebouwd door keizer Maximiliaan II. vanwege zijn veelvuldige verblijven op de stoeterij. Na 1722 werd het kasteel verbouwd in barokstijl.

 

In 1747 en 1757 werd het kasteel zwaar beschadigd door branden en in het midden van de 18e eeuw werd in het kasteel de keizerlijke lakenfabriek opgericht. Later, onder keizer Jozef II, werd het hele kasteelterrein gerestaureerd.

 

In 1856 werd het kasteel van Kladruby samen met de stoeterij gescheiden van het landgoed Pardubice en bleef tot 1918 eigendom van de keizerlijke familie, waarna het eigendom werd van de Tsjechoslowaakse staat.

 

Het kasteel is gebouwd in renaissancestijl, heeft één verdieping en heeft drie vleugels. Voor de constructie werden meestal bakstenen gebruikt. Aan de oostzijde van de middelste vleugel en aan de westzijde van de oostvleugel staat een zonnewijzer van J. Kramolín.

 

>>> Adres : Kladruby nad Labem 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page