top of page
Klobouky-u-Brna.png

Klobouky u Brna (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Břeclav
Coördinaten locatie : 48°60 N 15°52 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Klobouky u Brna

weerbericht.png
pdf.png

Klobouky u Brna is een kleine wijnstad met 2.300 inwoners en ligt aan de voet van het Ždánický-bos, ten noordoosten van de stad Hustopeče en ten zuidoosten van de stad Brno.

Oorspronkelijk vulden drie windmolens lang het karakter van de regio aan, maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog brandden de laatste af. In 1985 werd een molen gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Klobouky

Het voormalige kasteel vormt de hele noordkant van nám. Míru in Klobouky. Op de sokkel voor de hoofdingang van het kasteel - tegenwoordig bij het stadsklooster Klobouky - staat een laatbarok standbeeld van St. Jan van Nepomuk, dat hierheen verhuisd was vanuit de kasteeltuin, waar het oorspronkelijk stond.

Nu is het voormalige kasteel de zetel van het Klobouky stadskantoor, er is een museum op de binnenplaats en andere bedrijven en instellingen zijn hier gevestigd.

 

>>> Adres : nám. Míru <<<

 

Windmolen

 

Aan het eind van de 19e eeuw stonden op de zuidelijke hellingen van Klobouky vier windmolens. In 1905 stond alleen de laatste molen in Klobouky. Hij werd gebouwd in 1748 en behoorde tot het Zábrdovice-klooster. De molen was volledig van hout, van het Duitse type (zuilvormig).

 

In 1945, tijdens de bevrijding, werd de molen geraakt en platgebrand. Het liet een lege ruimte achter en veel herinneringen aan de lokale bevolking.

In de jaren 1983-1985 werd de molen gerenoveerd en gebouwd op de oorspronkelijke plek, waar de laatste uit 1748 stond. Hij werd op 1 juni 1985 voor het publiek geopend. Tegenwoordig is het een van de weinige windmolens in Tsjechië met complete interieuruitrusting en volledig functioneel.

 

>>> Adres : Větrný mlýn <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page