top of page
Klokočov.png

Klokočov

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°48 N 15°41 O
GPS parking : Klokočovská Lhotka 61
Website locatie : 
Klokočov

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Klokočov ligt op de bergkam van het IJzergebergte, boven de vallei van de Chrudimka-rivier en op de grens van twee regio's - de regio Vysočina en de regio Pardubice. Het dorp Klokočov ligt op een hoogte van 535 m boven zeeniveau en heeft een permanente bevolking van ongeveer 125 inwoners.

 

Vanaf de eerste schriftelijke vermelding wisselden de eigenaars van het dorp in de volgende eeuwen om beurten. Vermeldenswaard is Jan Karel Schönowetz uit Ungarswert, die het dorp in 1788 kocht en hier een barok kasteel liet bouwen, een belangrijk kenmerk van het huidige dorp en dat sinds 1945 dienstdoet als recreatiecentrum.

 

In de moderne geschiedenis, met name sinds 1918, had het dorp Klokočov geen eigenaars meer.

 

In de periode na de Eerste Wereldoorlog was er een grote ontwikkeling van het dorp, op wiens grondgebied zich onder meer een brouwerij, distilleerderij, zeepfabriek, verschillende kruidenierswinkels, school, steenbakkerij, enz. bevond. Het dorp telde toen enkele honderden inwoners. In de naoorlogse periode is er een verdere ontwikkeling van het dorp, vooral op het gebied van landbouw, regulering van waterlopen, aanleg van sanitair, brandtanks, wegen, recreatievoorzieningen, etc.

 

Bezienswaardigheden

 

Barok kasteel

Het Klokočov-kasteel is een barok gebouw uit de 18e eeuw, omgeven door een tuin met een vijver in Engelse stijl.

 

Het is een eenvoudig gebouw met twee verdiepingen en een mansardedak, dat na 1945 dienst deed als recreatiecentrum van de Oost-Boheemse Energiecentrales en nu, na privatisering, voor recreatieve doeleinden.

 

>> Adres : Klokočov 87 - Klokočov <<<

 

Evangelische kerk

 

De bouw van de kerk begon op 28 september 1933 door het leggen van de eerste steen en werd in minder dan een jaar voltooid. De plechtige inwijding van de Tsjechische Evangelische Kerk in Klokočov vond plaats op 6 juli 1934, de dag van herdenking van de verbranding van meester Jan Hus, die nog steeds herinnerd wordt aan de inscriptie "De waarheid overwint" boven de ingang.

 

In de zomer worden er elke zondag in de kerk diensten gehouden.

 

>>> Adres : 34431 - Klokočov <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page