top of page
Kokořín.png

Kokořín (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mělník
Coördinaten locatie : 50°26 N 14°34 O
GPS parking : Zámek
Website locatie :
Kokořín

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Kokořín ligt in het district Mělník, Midden-Bohemen en telt ongeveer 400 inwoners. Het ligt slechts op een uurtje rijden van Praag in het beschermd landschapsgebied en natuurpark Kokořinsko. Dit glooiende landschap met bossen, kristalheldere meren, sprookjesachtige ruïnes en zandsteenrotsen is ideaal voor een mooie fiets- of wandeltocht.

Hoog boven de bossen torent het Kokořín-kasteel uit. Het kasteel met haar cilindervormige toren werd beschouwd als één van de "vervloekte kastelen" en was vaak een toevluchtsoord voor rovers.

 

Kasteel van Kokořín

De burcht werd gesticht aan het begin van de veertiende eeuw. In het verleden werd de burcht herhaaldelijk verbouwd om uiteindelijk zijn hedendaagse romantische aanzicht te verkrijgen. De vorm van de burcht doet denken aan een schip met de ronde toren als mast. De burcht wordt verder gedomineerd door het paleis, dat diende als woongedeelte. De muren daarvan zijn voorzien van schilderingen met riddermotieven.

 

Binnenin het paleis vindt men kopieën van het historische meubilair, historische wapens en serviesgoed. De romantische omgeving van de burcht gaf in het verleden aanleiding tot vele legenden over plunderende ridders en over een opmerkelijk bewakingssysteem, dat bestond uit een aantal in de rotsen uitgehouwen woningen.

 

In de loop van de geschiedenis wisselden verschillende eigenaren elkaar af. Geleidelijk aan werd de burcht steeds slechter onderhouden, waardoor er in de negentiende eeuw niet veel meer dan een ruïne over was. Pas in 1895 werd de burcht weer onder de aandacht van een breder publiek gebracht door de Tsjechische toeristenvereniging, die een maquette ervan presenteerde op de Etnografisch tentoonstelling in Praag en er tevens voor zorgde dat de burcht weer gedeeltelijk werd opengesteld voor publiek.

 

In 1896 werd het landgoed Kokořín met inbegrip van de ruïne aangekocht door heer Václav Špaček, een edelman uit Starburg. Die zette een uitgebreide restauratie van het kasteel in gang, die in 1918 werd voltooid door zijn zoon Jan.

 

Het was de eerste complex opgezette redding van een middeleeuwse ruïne in Bohemen en de daaropvolgende openstelling ervan voor het publiek.

 

Na 1950 werd de burcht op grond van de nationaliseringswetgeving staatseigendom.

 

Pas in 2006 kwam de burcht weer in handen van de erfgenamen van het geslacht Špaček, die aangaven te willen aanknopen bij hun familietraditie en het populaire monument te willen behouden voor het publiek.

 

>>> Adres : zámek <<<

>>> Website : Kasteel Kokořín <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page