top of page

Komařice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : České Budějovice
Coördinaten locatie : 48°52 N 14°33 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Komařice

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Komařice is gelegen in het district České Budějovice, Zuid-Bohemen, ongeveer 8 km ten noordwesten van Trhové Sviny en 12 km ten zuidoosten van České Budějovice. Komařice telt ongeveer 300 inwoners.

 

Komařice dankt zijn oorsprong aan de weilanden. De naam komt van de oudslavische mug, komarno, komarník, Komarovic, wat allemaal betekent : weilanden ver van de nederzetting, behoeftige schuilplaatsen op weiden, heuvels, in de bergen van woningen van herders.

 

De eerste vermeldingen in het provinciale archief van Komařice zijn uit de jaren 1278 en 1279: "In 1278 werd Komařice geplunderd door de mensen van Záviš van Falkenštějn ...".

 

Na de Dertigjarige Oorlog was het dorp bijna verlaten, maar geleidelijk kwamen de bewoners er terug. Na de komst van de nieuwe nederzetting begon Komařice relatief snel te bloeien. Alle belastingen kwamen naar de ontwikkeling van Komařice. De economie is hervormd. Grote landgoederen, molens werden hier gebouwd, schapen werden hier gefokt - een kudde bevatte 200-300 schapen.

Bezienswaardigheden

 

Renaissance kasteel Komařice

 

Het kasteel werd gebouwd in de vorm, zoals we die nu kennen in de jaren 1561-1566. Het had oorspronkelijk 3 verdiepingen, een barokke toren en een open arcade op de binnenplaats.

 

In 1598 werd het kasteel getroffen door een brand en met veel moeite werd het gedeeltelijk hersteld. In 1621 werd het getroffen door bliksem en een daaropvolgende brand verwoestte het kasteel op de benedenverdieping en verschillende kamers op de eerste verdieping. Andere branden waren naar verluidt in 1673, 1709 en 1742. Een van de branden vernietigde een belangrijk archief en veroorzaakte enorme schade.

 

Het geheel van gebouwen - het kasteel, de graanschuur, bijgebouwen en gebouwen in de tuinen - verkeert in een zeer slechte staat als gevolg van langdurig verwaarloosd onderhoud. Gevels met Renaissance sgraffito vertonen de grootste tekenen van beschadiging, op de begane grond worden de pleisters bedreigd door optrekkend vocht.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page